https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 15 mars 2010

Kloka Nina Björk om Tyckfriheten, nya etikettsregler i politiska samtal

Om det var som att dricka ljummen avslagen lättöl att läsa Horace Engdahls Rektionärt i går i DN är det rena källvattnet att idag i DN läsa Nina Björks artikel Tyckfrihet. Där Horace är pompös är Nina reflekterande, funderande och synnerligen tankeväckande när hon pratar om den nya etikettsregel hon upptäckt, nämligen: "Säg gärna vad du tycker men försök inte få andra att tycka som du."
Det händer ofta när jag läser Nina Björk att hon så klart formulerar något som jag mera luddigt känt. Här några citat i väntan på att det dyker upp en länk.
"Det som har hänt i våra marknadsliberala politiska demokratier är att vi har definierat hela den ekonomiska sfären som någonting som står utanför demokratin, utanför politiken. Och sedan har vi förlagt frågan om människosyn, värden och livsmening till den ekonomiska sfären. Och voilà - det politiska står fritt från sånt flum! Men inte talar ekonomer om människosyn, värden och livsmening? Nej, nej, ingen talar om detta. Men ekonomin förverkligar en människosyn och i förlängningen en moral genom själva sin praktik."
Hon menar att hela frågan om meningen med människan  och samhället försvinner. "Resultatet blir en politik som bara förmår ett enda: upprätthålla det rådande."

.

7 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Nina Björk är bäst idag. Jag blev så glad av både artikeln och den fina illustrationen. Tänk att DN kan rymma både denna artikel och ledarsidan!!!

Evas värld sa...

Ja, ibland tröttnar jag på DN men en sådan här artikel är värd mycket.

Cecilia N sa...

Viktigt formulerat!

Enn Kokk sa...

Jag läste också Nina Björk i morse och var själv ett tag inne på att skriva en positiv kommentar.

Enn Kokk sa...

Jag hörde just ett rykte om att Nina Björk blir en av dem som försvinner från DN Kultur i samband med den pågående bantningskuren.

Evas värld sa...

Enn, jag har också hört det. På facebook är det många som skriver och frågar varför hennes krönikor inte finns utgivna i en samlingsvolym. Den skulle jag vilja ha! Och DN - ja det är hur korkat som helst att släppa en av de bästa skribenterna.
Förresten: facebook - det har inte du eller?

Enn Kokk sa...

Nej, jag bara bloggar.

Men på min blogg har jag i dag skrivit om den planerade nedskärningen av DN Kultur, också nämnt det här om Nina Björk,