https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 16 maj 2010

Jag skulle välja att heta Amanda Björk, vilket träd skulle du vilja vara? Och varför?

Emma Vall visste från början att vår deckarhjältinna skulle heta Amanda, "hon som man bör älska", ungefär på latin. Efternamnet tänkte vi mycket på. Ett tag var det Gran, Medelpadsymbol. Men det lät för tråkigt. Så vi tänkte Rönn, hon är viljestark, rödhårig... det passade bra.
Johanna Nilsson valde att Kalla sig Amanda Lind. jg vet inte varför hon valde det trädet - men det är vackert.
I natt låg jag och funderade på vilket träd jag skulle välja att vara. Det finns träd jag älskar, som att sitta under platanerna på Korsika till exempel. Men mitt favoritträd det är absolut Björk. Så Amanda Björk, det är jag. Min vän Bob Alexander har jag berättat om. Han som kom till min ö från USA och hela tiden fotograferade mina mäktiga björkars kronor.
Men nu vill jag veta: Vilket träd skulle du välja att vara?

11 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Uppväxt med tall- och granskog är valet enkelt för mig. Eftersom Amanada Gran låter bättre än Amanda Tall får det bli granen. Jag älskar de sagolika barrskogarna med dess förtrollade ljus :-)

När jag gick på gymnasiet fick jag lära mig att infixet nd betyder ungefär "värd att" och att Amanada betyder hon som är värd att älskas. Jag vet inte om detta är helt korrekt, men jag gillar den tanken.

Kimselius sa...

Det är ett bra namn ur försäljningssynpunkt: Björk är långt fram i alfabetet, liksom Amanda och då står man bra till på bokhyllorna i butikerna! Hade en vän som tänkte mycket på det när han skrev sin bok under psedonym. Jag skulle välja Bok, för jag älskar bokträden. Just nu är de så skirt gröna att jag nästan vill äta dem. Kramisar Kim

Evas värld sa...

Lyran, Amanda Gran blir fint även om granen ibland gör mig dyster! Amanda tycker jag betyder ungefär älskansvärd.

Kim _ Amanda Bok är väl ett underbart namn på en författare :) Boken har jag ingen barndomsrelation till alls så den ser jag bara som vacker men inte som en del av mig!

carina@pocolococreativo sa...

Jag skrev en gång om ett träd jag mötte, ett flaskborstträd, men det heter säkert någonting annat på riktigt.
Dock skulle jag inte vilja heta Flaskborstträd! :-)

Jag tror inte att jag skulle vilja vara ett träd, rötterna är för starka, om man inte hamnat i god jord är det nog ett helvete.
Jag skulle nog hellre vara en blomma, kanske en orkidé vars rötter behöver fukt och luft, men inte jord...

Evas värld sa...

En vän till mig valde en gång att vara näckros, Carina! Fötterna i dyn men kronan strävar mot himlen.

Annika sa...

Lind även här - ett naturligt val eftersom det var min mammas efternamn innan hon gifte sig. Kan inte tänka mig något annat trädnamn!

Var dag bär guldkorn sa...

Tall och ek
Tallen för min barndom var alltid under tallar. Långa ståtliga där vi bodde på Stigåsen (rosa eternithus) under en massa höga, stora ståliga tallar (som dock en hel del rasade som plockepinn stormen 69). Eller på somrarna mer låga vindpinade tallar över och runt vår husvagn på Åland.
Eken, för att den kan bli så gammal, knotig (som även tallen), liksom levande i sina vidunderligt olika former och skira grönska.
Fast här i Reggio Emilia fär jag är en vecka nu finns så otroligt många enormt ståtliga träd i staden som jag blir väldigt förtjust i och som jag inte ens vet namnet på. Lönnar finns ju många fina varianter av till exempel.

Evas värld sa...

Guldkorn - hoppas du har det ljuvligt i Reggio! Eken är jag också förtjust i, min gamla fina ek på ön. Men den är jag inte besläktad med ändå!

Granne med potatisodlaren sa...

En apel som blommar. Eller ett citronträd. Får mig att tänka på Brittmarie Citron som fick stora journalistpriset.
Eller kanske en Lund av träd som ger skugga och ro.

Evas värld sa...

Lund - Eva det var ett vackert sätt att vidga perspektiven. Det är fint med våra svenska naturefternamn!

Annica sa...

Hihi, jag googlade just på namnet Amanda Björk, som min 8-åriga dotter (världens finaste) heter. Kul att du ville heta så. :) Amandas lillasyster heter Linnéa. Blomma plus träd. Kanske blir hon botanist ellet biolog?