https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 18 maj 2010

När blev överarmar något kvinnor 40+ absolut inte ska visa offentligt?

Ibland känner jag att vi västerländska kvinnor lever i en krav-burka. Missförstå mig inte - det här är inte en burkadebatt men det är ett inlägg om det utseendefängelse vi alla är inspärrade i och skönhetsideal som pressas på oss.
Värst är det för de yngre kvinnorna som pressas på omänskliga skönhetsideal överallt där de är. Du ska vara smal smal smal.... inte ens muskler ska man ha, bara var tuuuunnnn.
Men utseendegalenskapen sprider sig i alla åldrar. Min senaste hang up är överarmar. Överallt i modereportage, i kvinnotidningar, läser jag försåtliga kommentarer just om äldre (40+ typ) kvinnors överarmar. De ska inte synas nämligen. De är tydligen feta och frånstötande. Sakta smyger sig denna idé in i vårt medvetande. Flera av mina kloka vänner har sagt att: "Barärmad vill man ju inte vara längre..."
Nähä? Vem stör man?
Jag minns min faster Elsas härliga frodiga överarmar. Hon var stolt över dem och skulle ha fnyst om någon sagt att kortärmat var förbjudet på äldre damer.
Jag minns min lilla mamma, mina barn älskade att klappa hennes lena skinn på armarna.
Men idag! Då ska vi skämmas för att vi har överarmar som inte se ut som en tjugoårings och vi ska ha VETT att dölja dem. Det är så vansinnigt dumt!
Våga linne i sommar, våga kort och barärmat, ha det som du gillar.
Det var dagens arga EVA-ngelium.
Vilka fler utseendetabun finns det, vad säger ni?

18 kommentarer:

carina@pocolococreativo sa...

Det där låter som svenskt jävla trams för mig. Inte det du skriver, utan det du skriver om.
I hela Sydeuropa, i Latin Amerika, i USA, i Västindien, är kvinnor barärmade.
Det tycker jag att man ska göra i Sverige också. Om man vill.

Annika sa...

Knän. De ska inte heller visas upp efter 40, då är de fula. Kjolen/klänningen ska sluta nedanför dem. Det får mig att se ut som en tant.

Cecilia N sa...

Jag har aldrig velat visa knäna i kjol så det får stå för Annika. (Sitter man för högt upp så ser ju folk rätt in om kjolen är kort!)

Däremot får man inte visa sina lurviga smalben. Det är trist för mina smalben ser ut så.

Granne med potatisodlaren sa...

Helt rätt! Jag har breda överarmar och ärmlösa klänningar och njuter av sommaren ändå.
En annan EVAngelist

Evas blogg sa...

Precis så Eva!! Kravburka, vilket bra uttryck. Jag har funderat i de termerna jag också. Vi är så fängslade vid ideal, som präntas in i oss, vare sig vi vill det eller inte. Gäddhäng, säger många och ler lite sarkastiskt. I sommar ska jag låta mitt "gäddäng" fladdra för vinden. Så det så!

Monica sa...

Bra skrivet! I sommar visar vi knän och armar så det så! Men det är som du säger, nästan en lag BARA just i detta land!

KaosJenny sa...

Härligt, upp till kamp, starta en grupp på fejjan, våga vägra 40+ burka... Jag berättade för några kollegor för ett tag sedan att mina två yngsta är så förtjusta i att mysa med mjuka magar. En av kollegorna fick något i blicken och så berättade hon om sin farmors överarmar... Det absolut mysigaste som fanns... :-)
Jag har i flera år varit politisk och låtit bli att raka mig under armarna, vi får se hur jag gör i sommar. Kram

Var dag bär guldkorn sa...

Ärmlöst och linnelika klänningar, det ska jag aldrig sluta med ... Hud som åldras är vackert tycker jag, de bär spår av liv, minnen, erfarenheter ...
Men det är väl det som ska suddas ut överallt idag, verkligt liv, för att man ska kunna sälja en massa konstlat.
Nej, lev livet (vi har ju bara ett enda var och en av det, och dessutom är det ju så fantastiskt att få chansen att leva länge, åldras, bli gammal) och var stolt över det, låt det synas! Fler och MER armlöst, och bara knän på alla åldrar och storlekar.

Pia sa...

Har också hört dessa kommentarer, men jag kommer aldrig att bry mig om det, trots löst skinn under armarna och ärriga knän efter vinterns vurpor.

Jag har precis inhandlat en kort, vit, ärmlös linneklänning i fodralmodell till sonens studentfest och jag skäms inte! :)

Evas värld sa...

Carina, det är väl som alltid en fråga om både klass och kön. Men denna fråga, som den alltmer intensiva rakningen - överallt, anorexian mm går ju som en trist våg över västvärlden!

Evas värld sa...

Annika, jo knän absolut - jag hörde förstulna kommentarer om knäveck också!

Cecilia: Viktig fråga, värt ett eget inlägg, den alltmer dramatiska rakningen!

Evas värld sa...

Eva på Frösön och Eva Granne - vi får starta en Våga visa överarmen-rörelse. Visst är det mycket förakt när det pratas om gäddhäng?

Evas värld sa...

Monica - för länge sen träffade jag en kille från USA som meddelade att vi var så äckliga i Europa vi kvinnor för att vi inte rakade oss!

Jenny! Härligt protestinlägg och så sant om överarmar, jag tror vi alla har älskat att klappa mormödrars och farmödrars mjuka överarmar!

Evas värld sa...

Guldkorn! Barärmade och orakade möter vi sommaren!

Pia: Jag är säker på att du är hur snygg som helst i din vita korta klänning!

Evas blogg sa...

GV-Gäddhängens Vänner!

Kimselius sa...

Härligt inlägg om överarmar! Har dessutom njutit av alla andras kommentarer om bara knän etc. Tyckte om det du skrev Eva om din fasters frodiga överarmar. Så fint! Kramisar Kim

carina@pocolococreativo sa...

Eva, det är så sant det du skriver. Och vi som är lite äldre, har lite mer erfarenhet, vi får inte gå på det, inte för vår egen skull, och främst inte för de yngre tjejernas skull.

Evas värld sa...

Precis Carina, och det som skrämmer mig är att vi trots att vi är medvetna ändå ibland går på denna förkvävande skönhetssyn som så raffinerat prackas på oss. Smygande liksom... Motstånd är viktigt!