https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 4 augusti 2010

Funderar mer på bokens skelett än skräms av handlingen i Nessers nya

Hörseln skärps när mörkret kommer, tröstar bloggvännen Annika som svar på mitt förra inlägg om den flyktiga försvinnande sommaren.
Eller skärps min hörsel för att jag ligger på natten och läser Håkan Nessers nya Barbarottiroman De Ensamma? Jag har lovat mig själv att inte läsa deckare på sommaren. Inatt hörde jag ljud, steg, anade saker som inte fanns. Jag läste Nesser till klockan två, måste se om jag gissat rätt, det hade jag ungefär. Nesser arbetar då och då som Christie att den minst skyldiga är den mest skyldiga. Några ledtrådar för mycket - men mycket läsvärt. Fast jag måste erkänna att jag funderade mer på hur romanen byggts upp än greps av spänning inför hur det skulle gå.
Det är något gediget med Nesser, genomarbetat, för grundligt visserligen för man drunknar i detaljer och utvikningar. Men ändå så hederligt hantverk och personer  som inte bara fladdrar förbi, det är det jag gillar med Nesser i motsats till så många obeskrivligt taffligt ytliga nutida kriminalromaner.
Så jag rekommenderar  en stund med Nessers nya tegelsten i handen.
För övrigt vill jag ha lästips på lagom lättsamma men kloka böcker att läsas på sommarverandan? Vad läser du?

12 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ett brustet halleluja av Tomas Sjödin.

Maria Björkman sa...

"Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap" av Mary Ann Shaffer. En ljuvlig roman i brevform som har lärt mig mycket om kanalöarnas öde under andra världskriget. Lättläst och "förtjusande" brittiskt, samtidigt lärorikt.

Kim M. Kimselius sa...

Lyssnar just nu på Katedralen vid havet, en underbar bok! Kram Kim

Monica sa...

Ett brustet halleluja har jag också precis läst, tänk vad jag tycker om Tomas Sjödin och hans sommarprogram om det var ett eller två år sen var outstanding. För mig är det lite så att jag förstår mer vad det är att vara människa när jag hör honom eller läser något.

Evas värld sa...

Monica och Cecilia, jag vet inte ens vad det är för bok, men nu blir jag riktigt nyfiken!

Maria: Jag älskade potatiskalspajen, den höll mörkrädslan borta några svarta nätter

Kim: Härligt att boklyssna också som omväxling!

carina@pocolococreativo sa...

Jag kan ju inte välja böcker, jag stjäl böcker på hotellens bibliotek där turister lämnar sin reselitteratur för att släpa hem sprit istället. Det är inte så mycket svenska turister heller, men just nu läser jag en bok på svenska,
Regnroman av Karin Duve.

Evas värld sa...

Men Carina vilket underbart lättsinnigt sätt att låta slumpen styra läsandet!

carina@pocolococreativo sa...

Eva, ofta har människor god smak när det gäller vad de vill läsa vid poolen, det är ganska lätt litteratur men absolut inte dålig, och väldigt internationell förstås! Det är bara roligt. Vi har inga vettiga butiker här för böcker, imorse var det bokrea på vårt motsvarande Ica Maxi, det var två böcker, Bibeln och En moder ( Modern? ) av Maxim G. Och skolböcker.
Hotellen är bättre att shoppa i!

Annika sa...

Inget av det jag läser just nu har gripit tag i mig riktigt. Men även jag gillade potatispajsällskapet! Katedralen vid havet gav jag bort till T i present - ska kanske läsa den även jag?
Annars längtar jag verkligen efter en totalt uppslukande läsupplevelse, gärna en släktkrönika med en massa namn och händelser. Borde läsa om Hundra år av ensamhet, en av mina absolut favoritböcker.

Evas värld sa...

Birgitta Stenbergs senaste gjorde mig besviken, en så bra historia, men så tråkigt gestaltad, tycker jag alltså.... Andra delen av boken blir mer en snabböversikt över Birgittas liv... tänk om hela boken i stället varit gestaltad och vi fått veta mycket mer om de två kvinnorna... om Birgitta har vi ju redan läst i hennes tidigare böcker.

Jag tror som du på omläsning Annika, det finns så många bra böcker.

KaosJenny sa...

Patricia Tudor Sandahl om den sanna vägen och Anna Kåvers Leva ett liv, inte vinna ett krig samt hundraåringen som klev ut genom fönstret har varit min sommarläsning. bra allihop fast olika. Roligast var hundraåringen :-) Kram

Evas värld sa...

Jenny! Du tipsar om två så kloka kvinnor, P T-S gjorde jag en intervju med en gång och jag ville aldrig lämna hennes kökbord. Och jag skulle kunna ingå i Ana Kåver Fan Club om det finns någon?