https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 4 september 2010

Djupt försjunken i Mian Lodalens nya allåldersbok

Om jag känns lite frånvarande beror det på att jag är djupt försjunken i Mian Lodalens nya självbiografiska bok Tiger om en flickas uppväxt i en liten småländsk stad där homosexualitet var något otroligt främmande och skambelagt på 70-talet. Den är välskriven, rolig, berörande så jag måste nog fortsätta läsa. Bara ett kapitel till... som man vädjade till sina föräldrar. Mer om boken sen.
Lustigt hur vissa böcker om ungdomar, som denna, stoppas in i facket vuxenbok. En allåldersbok är det precis som många ungdomsböcker som stoppas in i ungdomsboksgenren och därför aldrig blir lästa av vuxna. Som till exempel mina Gabrielle-böcker på Opal när jag tänker efter, Frusna ögonblick och Du är väl glad, Gabrielle skulle kunna läsas av många vuxna .

2 kommentarer:

carina@pocolococreativo sa...

Jag tror det är precis som du säger, och säkerligen ur många vinklar dessutom.
Förutom värdet som jag tror du menar, att de böcker som klassas som ungdomsböcker har något att ge människor i olika åldrar, så kan man dra det ännu längre om man vill.
Jag t.ex lärde mig både ryska och spanska genom att läsa riktiga barnböcker till en början! Det var en perfekt berättarröst, språkanvändning och start för mig för att både förstå språket och ofta även delar av livet i respektive land.

Evas värld sa...

Carina! Själv lärde jag mig franska genom att läsa Simenons böcker om kommissarie Maigret och engelskan tränade jag med Agatha Christies deckare