söndag 15 juli 2012

Hur har ni det i bastun, är ni nakna eller insvepta i handduk

Jag funderar på om vi svenskar blivit prydare med åren? Tanken uppstod när vi skulle basta. När bastun först kom till ön så badade vi alla nakna, ingen kom på tanken att ha baddräkt. Den enda jag hade sett med baddräkt i bastu var utländska gäster på Bommersvik.
I och för sig sa jag bestämt nej till att bada bastu där när jag var på en konferens på sjuttiotalet med ombudsmän i partiet och jag deltog som anställd journalist på Aktuellt i politiken. Jag hade inte minsta lust att bada naken med 99 manliga ombudsmän och jag blev retad för det. Men hellre ret än nakenbad, bestämde jag.
Men de senaste åren har en viss prydhet spritt sig till ön, det känns inte längre lika naturligt att bada naken. Jag undrar om det bara är vi som plötsligt fått lust att ha en handduk runt kroppen eller om det är ett tidsfenomen?
Vår vän Tosh från Australien frågade just om vi badade nakna, när vi nu bestämde oss för att bada basti i stället för annat betydligt iskallare bad.
Döttrarna sa snabbt: Inte nakna.
Så frågan är har vi blivit pryda eller ....

18 kommentarer:

englundskan sa...

Jodå, bastun är fullproppad med gästmadrasser och gamla datorer. Maken som gillar att basta går till bybastun och träffar det andra gubbsen. Jag får bara hjärtklappning om jag in Och vilka klädkod som gäller där vet jag inte.

Enn Kokk sa...

Nakenbastandet på Bommersvik var väl en del av sextio- och sjuttiotalens sexuella revolution, men senare byggde man ju åter igen separata bastur för män och kvinnor, dock med gemensamt sällskapsrum däremellan. Och så hade man på sen kvällstid sambastu i herrbastudelen. Min erfarenhet av det senare är att delar av SSU-kurser, både tjejer coh killar, då badade sambastu.

Annars är mitt roligaste minne av sambastu på Bommersvik från min tid som pressekreterare på partiexpeditionen. Sten Andersson brukade på den tiden bjuda ut olika redaktioner till middag och förtroliga samtal, så vid ett tillfälle TV-Aktuellts politikbevakande redaktion med Gustaf Olivecrona i spetsen.

Dom från TV hade hört talas om sambastun på Bommersvik, så enda kvinnan på redaktionen, Clary Jansson, tilldelades kvällsjour och anlände först mycket sent på kvällen.

Vi övriga, från TV respektive 68an, tågade ner till bastun och klädde av oss. När vi sen klev in i bastun visade det sig, att där satt ett helt gäng nakna damer från Kvinnoförbundet. Olivecrona låtsades som det regnade och fortsatte, med obruten gentlemannamin, sin politiska konversation med Sten Andersson.

Inte lika oberörda var kvinnoklubbisterna: de tittade stort på partisekreteraren och alla kändisarna från TV, och en av damerna satt envist kvar i hettan så länge att hon till slut måste störta sig i sjön, med påföljden att hon tuppade av. Sten Andersson fick hoppa i och rädda henne.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Härligt minne Enn! Sten Andersson var verkligen en underbar, humoristisk och levande person. En av mina favoritpolitiker

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Englundskan, är det bara män i bastun anar jag att de är just bara.

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Jag bastar och badar i skinnpyjamasen... i känt sällskap. Jag är inte det minsta pryd kanske beror det på HBT, vad vet jag. Människor är människor. Jag ser ut som Frankenstein, stora ärr, och till det ett stort antal tatueringar. Jag är jag, och alla andra är sitt jag. Enkelt med respekt.
kram E

englundskan sa...

Damerna har ju en egen tid strax innan, det är ingen rusning vad jag vet.
Eftersom jag är en frusen tant så skulle jag gärna vilja värma upp mig i bastun men det blir som sagt mest bara hjärtklappning, oavsett klädsel eller sällskap.

Karin sa...

Manhattan eller Textilfrei, det är frågan: http://www.karinenglund.com/2012/07/paklatt/

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

E, jag brydde mig inte det minsta heller om mina ärr eller så utan vi bastade, vi vänner, och ingen tänkte på kläder. Vi såg ut som vi såg ut. Men det känns som om nyare generationer idag, kanske med ökad kroppsfixering?, är mer pryda på något sätt, mera rädda för att visa skavanker kanske, i detta kroppsfixerade samhälle.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin, apropå ditt inlägg mindes jag plötsligt när polisen kom med sirenerna på när Régine och jag badade topless på stranden i Toulon 1971....

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Så är det nog. Kroppsfixering och den ständiga anspelningen på sex. Trist. Och på något vis hjärtskärande sorgligt.
Att basta tillsammans har, enligt mig, varken med det ena eller det andra att göra.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

E jag håller så totalt med dig. För mig var det en frihetskänsla och alldeles naturligt att bada nakna tillsammans, nu är det inte så. Tråkig utveckling.

Cecilia N sa...

Jag bastar bara på simhallen och där är det ju skilda avdelningar (även om jag vet att det varit diskussioner, rent av genomdrivningar(?), om sambastu på relaxen vissa tider).

Det jag tänker på är de där flickorna som sveper in sig i handduk innan de börjar krångla sig ur paltorna för att sen krångla sig i baddräkten.
Fattar inte riktigt hur de hanterar tvagningsavdelningen. Men de kanske skolkar där. (Och nej, det är inte vanligtvis täckta flickor utan alldeles blonda.)

Men när de går in i bastun, förbi skylten om att man inte får ha baddräkt på sig, med baddräkt på sig, då säger jag till.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Cecilia, visst är det märkligt att kroppen som är så exponerad i vårt samhälle samtidigt blivit så tabu att den inte kan visas upp i en bastu med bara kvinnor!
Som att kvinna bland kvinnor inte vågar visa dessa pyntade rakade kroppar där till och med könsbehåringen blivit en fråga om avancerad rakning. Man pyntar mer än någonsin men döljer samtidigt, vilken motsättning!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag hamnade i en storbastu i Finland och där kändes det inte bekvämt utan en handduk. Sen dess har jag sett hur allt fler på badhuset använder handduk. Så du har nog sett ett tidsfenomen i bastun på ön, Eva.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Eva det är just det där tråkiga att bli medveten om sin kropp (och dess skavanker) i en bastu, jag tänkte inte så förut så visst påverkas man av alla sjuka ideal!

Anonym sa...

Jag tror det är inne igen att basta nakna.
Vi har flera vänner som har bastu och när vi besöker dom familjerna så bastar vi alla helt nakna.
Underbart och naturligt!

Anonym sa...

Brukade basta rätt ofta med vänner förr. På baduset jobbet. Aldrig nåt snack el.tankar på att inte vara naken. Skit samma att nån var small & nån xxl.
En kompis träffade senare en ny tjej som hade bastu hemma. Även om vi bara var gamla kompisar som känt varandra i många år började han basta med kallingana kvar på. Jag tycker att bastun är ett bra rum att slappna av & snacka av sig världsproblem & personliga saker. Det som sägs i bastun stannar i bastun. Låter kanske lite konstigt men med kallingana på känns d dom han döljer mer än könet. Tittar inte på andras direkt men dölja känns som att samtalet inte blir så djupt som helt naket.

badtunnaexperten sa...

Låter helt underbart :D