https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 30 september 2010

En bok som säljer måste ju vara bra...Eller?

Jag har läst mycket ett tag, men nu är det nästan stopp. Det är det alltid när jag mer intensivt skriver på något, som jag gör nu. Då blir jag störd av andra romaner, av andras texter. Mina egna bilder dansar runt i mitt huvud och all min energi går till att fånga dem. Andras bilder kan jag inte ta in. Tänkte på det när jag diskuterade en ny bok jag försökt läsa men bara inte orkade med nämligen Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. Jag såg bara ett försök att skriva en svensk da Vincikod och tyckte att den var riktigt seg. Den lyckades inte fånga mitt intresse utan föll till golvet. Men det kanske säger mer om mitt fokus just nu än om den så hajpade boken? Det är så trist också när en bok lanseras upphetsat i t ex teve och radio, inte för att den är så bra, utan för att den sålts till x antal länder.
"Är den bra?"
"Vet inte, men den säljer"
... den nya tiden.

9 kommentarer:

Johanna Wistrand sa...

Hi hi, Eva, du somnade av Stieg Larsson som jag läste till gryningen (liksom Da Vinci koden) så jag tar detta som ett tecken på att det kan vara en bok i min smak :-)


PS: Håller med om att nåt har ändrats när det gäller böcker, Det bar blivit big business. Så kändes det på hela bokmässan i år tycker jag. Helt glädjelöst.
(vilket inte innebär att jag inte älskar vissa bladvändare)

Evas värld sa...

Hi hi Johanna... måste förtydliga mig: Jag somnar till Stieg Larsson-FILMERNA. Men Stieg Larssons böcker sträckläste jag till gryningen! Fast jag gillade inte alls trean. Och Da Vinci-koden slukade jag, vilken början, men sen blev den mindre bra i slutet. Öppningen av den boken knockade mig :)

Granne med potatisodlaren sa...

Och jag som var så nyfiken. Men om det är en ny Da Vincikod då somnar jag också. Dan Brown har jag inte lyckats ta till mig. Konstigt att böcker som är lite halvdöda säljer så bra.

Monika Häägg sa...

Håller med dig Eva om att när man är inne i en intensiv skrivperiod är det svårt att koncentrera sig på att läsa. Fastän man håller paus och borde kunna läsa så far alla intryck från skrivandet runt och formas till nästa gång man sätter sig och skriver!
För övrigt tyckte jag om Da Vincikoden och Milleniumböckerna. Däremot inte den upphausade Keplerdebuten!

Evas värld sa...

Kepler klarade jag inte alls, håller med dig Monika.
Eva Granne, ja vad som säljer eller ej är allt en gåta. Tänk på Piratförlaget som nobbade Stieg Larsson.

Annika sa...

Da Vinci koden tyckte var så tråkig att jag aldrig läste ut den!
Och svaret på din fråga Eva är: Nej, en bok som säljer måste inte vara bra. Eller inte bra enligt min smak i varje fall...

Evas värld sa...

Annika, visst är det skönt att få befinna sig i full frihet och tycka precis vad man vill utan sneglingar. Och att dessutom känna att andra kan tycka precis tvärtom, och då blir det bra diskussioner ....

Johanna Wistrand sa...

Aha! Trean har jag inte ens kommit in i, det var för tjatigt om ssäpo första femtio sidorna.
Keplers första tyckte jag var trevlig (men inte så engagerande, jag upplevde den som väldigt distanserande), deras andra tyckte jag var fånig.
Jag vill ha mer spänning kombinerat med romantik! Som Simonas roman! Man lessnar på att läsa om bestaliska ord...

Evas värld sa...

Så Johanna vi måste skriva de böcker vi själva vill läsa!!!