https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 18 mars 2011

Vi kallar vårt grovsoprum för vår Fyndkammare

Fyndkammaren, kallar vi det för, vårt grovsoprum. Ellen och jag fyndar. Grannarna slänger ogenerat och märkligt. Jag är ständigt förvånad. Idag gick jag förbi för att slänga några riktigt trasiga saker. Då stod två jättefina cd-hyllor i massiv ek och liksom bara väntade på mig. Jag bar upp dem - det är nog därför jag har så ont i axlarna nu, men fint blev det. Jag hade precis tänkt köpa en och så står den bara där. Vi hittar böcker, husgeråd, leksaker, kläder - allt nästan inte använt. Jag pratade med en teknisk granne idag - han fyndar skivspelare, lampor och tekniska prylar som han lätt fixar till, ofta är de felfria men kastade.
Jag tycker mest det är sorgligt. Om man nu inte vill ha sina gamla böcker, kläder, möbler - varför inte skänka det till någon organisation som använder och skänker vinsten till behövande?
Det är så slött tycker jag. Jag blir också upprörd över att en del av de boende inte ens orkar gå några steg och slänga t ex tidningar och papper i det soprum som är avsett för papper, i stället vräker de ner det bland grovsopor eller slänger det bland flaskor och plastförpackningar. Hallå, vi har tre soprum med sortering - det är inte många steg emellan, ändå ids man inte..... Vilket överflödssamhälle.

14 kommentarer:

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Bra att fynda - men sånt gör mig nervös för jag har läst så läskiga artiklar om vad man kan dra med sig hem..! Diverse kryp osv. Att vägglöss och allt möjligt blivit mycket vanligare på senare tid och att det till stor del beror på vintagetrenden :-S Huvvaligen! Du kollar säkert allt noga - men det kan ju vara pyttesmå grejer som inte syns?

KaosJenny sa...

Mm, sånt där berör mig också. Överflöd som går till spillo :-(

Evas värld sa...

Maria-Thérèse, jag är jättenoga! Tvättar allt, lägger saker i plastpåsar i frysen i några dygn, Tvättar och torkar så jag är inte orolig. men huvaligen vad läskigt det låter!!!

Jenny, det är så orättvist, en del kan kasta lättvindigt, andra har ingenting!

englundskan sa...

Du har så rätt men ibland är det lite betungande att vara fyndkammaren. Det är vi som har den funktionen här på orten. Bekantskapskretsen vet att de alltid ska kontakta oss innan de köper något som är lite speciellt. En bit kätting, en detalj till ett grindlås, ventil till en kakelugn ... Det mesta finns i våra uthus.

Sanne sa...

Ja, det där med sopsortering verkar en del ha väldigt svårt med...

Trillingnöten sa...

Jag blir tokig på sånt. Vårt soprum är alltid överfyllt och ihopblandat...iof har vårt bostadsbolag inte riktigt rett upp hur man ska göra, men har man tagit bort grovsoprummet ska ju inga såna grejer finnas där...men det gör det. För folk orkar inte åka iväg med det...

Evas värld sa...

Englundskan...förstår det, i synnerhet som väldigt hjälpsam assistans enligt ryktet ofta ingår hos er. Monteringshjälp och dessutom nybakade bullar. Så lyxig är inte vår Fyndkammare:)

Jane Morén sa...

Vad fint Eva, fina cd-hyllor i ek, låter som ett riktigt fynd. I vårt soprum har vi speciella platser, hyllor, hörn där folk lägger sådant de hoppas andra ska vilja ha istället för att det slängs. Men vårt hus är befolkat av låginkomsttagare så det är sällan några dyra saker som ställs ner. Häromveckan hittade vi en fullt fungerande video när vi slängde tidningar. Då kunde vi se några av våra gamla favoritfilmer, det var kul, vår tidigare video lade av för flera år sedan. Det där med vägglöss verkar vara ett stort problem och det är oroande eftersom återvinningen är så bra för miljön.

Evas värld sa...

Sanne, visst är det konstigt. Det kommer små pedagogiska lappar om hur dyrt det blir för vår förening med sopslarvet men inte ens det hjälper!

Trillingnöt, allra tydligast blir det när någon säljer lägenheten och flyttar, då fylls vårt grovsoprum av de mest märkliga pinaler - när vi hade ett återvinningsrum på försök ett tag var det människor som ställde grovsopor där. Man upphör inte att förundras!

Granne med potatisodlaren sa...

Här i de norrbottniska utmarkerna har vi en fantastisk återvinning. Dit lämnar de flesta saker som kan vara bra att ha. Det är där jag har hittat min fina gungstol som personalen hade renoverat. Fina stolar som flickorna och jag har renoverat.

Här är det ganska lätt att döda baciller och löss vi ställer bara ut allt på altanen över natten. Är det 30 minus skulle jag t o m våga köpa stoppade möbler. Då är det mesta sanerat. På sommaren tvättar jag med sprit.

Men om återvinning ska fungera måste det vara lätt att lämna. Här hos oss är det Röda korset som hämtar allt som de vill ha till Kupan med bil hemma hos dem som inte kan köra själva.

Lotta sa...

Ska man vara petnoga får man egentligen inte ta prylar från containrar och grovsoprum, men vem bryr sig? :D

Jag är mer eller mindre säker på att vi växte ur vår förra lägenhet tack vare grovsoprummet, min dåvarande sambo gjorde en raid varje söndagskväll och det är skrämmande mängder främst elektronik som han drog hem därifrån, faktum är att han tom sålde en del av prylarna :)

Kul är det i varje fall, jag skänker en gång om året till scouternas loppis, tyvärr brukar jag köpa mer än jag skänker :)

mvh Lotta

Evas värld sa...

Eva Granne, det låter underbart välorganiserat hos er. Jag minns ett ställe i Sundsvall som just tog hand om slitna saker och reparerade, vilken guldgruva det var!Här är det så individualistiskt!

Jane, hos er verkar det alltså fungera så mycket bättre. I min förening är det en låg nivå på det kollektiva tänkandet.

Lotta! Hoppsan, aldrig hade jag en aning om att jag gör förbjudna saker :) När jag bodde i Enskede hade vi fantastiska loppisar varje år i Margaretaparken oj vad jag bar dig och oj vad jag bar hem!

Anonym sa...

man borde verkligen samla ihop allt till en gemensam loppis!
boeuf

Teacheress sa...

Ja, det är märkligt vad många människor är nonchalanta!