https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 21 november 2012

Ge ut Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink igen


En kväll om Gunnar Ekelöf och Maja EkelöfJag minns så väl Maja Ekelöf, (bilden), städerskan som gjorde succé med sin bok Rapport från en skurhink. Hon var den ensamstående fembarnsmamman som skrev dagbok om sitt arbete som städerska och om poliik. 1970 vann hon en romantävling med boken och den såldes i stora upplagor.
I tidningen Kommunalarbetaren - en facklig tidning jag vill läsa oftare - har författaren Cecilia Persson dragit igång ett skurhinksprojekt i Majas anda. Läs mer i Kommunalarbetaren här

I går kväll lyssnade jag i ABF-huset på ett möte mellan John Swedenmark från Gunnar Ekelöf-sällskapet och Cecilia.
Gunnar och Maja bär bara samma efternamn, de var inte släkt. Men de använde båda litteraturen till att utforska vad det är att vara människa. De delade också känslan av främlingskap men också en uppriktig solidaritet. Det var ett spännande möte och nästa år kommer en bok där Cecilia utvecklat tankarna än mer. John utlovade också fler poetiska-politiska möten mellan Maja och Gunnar. Det är något att se fram emot.
Majas bok, var kan man få tag i den? Det kan man inte, det är en skandal. Inget nytryck på länge, svår att få tag i på antikvariaten. Jag undrar var mitt eget ex ligger?
En stark uppmaning till förlagen: Ge ut Rapport från en skurhink. Den är aktuell!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Här ett helt gäng... http://www.bokborsen.se/page-start?sallstr=rapport+fr%C3%A5n+en+skurhink&issearch=1&maincat=1&sall=1&cpage=0&sallstr2=&sorder=5

cruella sa...

Tack för den påminnelsen! Jag har nu beställt Rapport... från biblioteket här i riksdagen. En sådan lyx, direkt i postfacket:-)

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Tack snälla för bra tips! Jag beställde bums!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Härligt Cruella!

Enn Kokk sa...

Maja Ekelöf vann väl en romanpristvävling med den här boken - den anordnades av KF-ägda Rabéb & Sjögren, som också gav ut boken. R & S är ju numera ett renodlat barn- och ungdomsboksförlag, men det ägs av likaledes KF-ägda Norstedts, på vars lott det i dag borde ligga att återutge den här skurhinksklassiken, till exempel i pocket.