https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 25 november 2012

Inte åt jag Flygande Jakob på sjuttiotalet

Först tränade vi idag, K och jag, sedan fikade vi och visst är det fantastiskt hur två gamla vänner alltid har så mycket att tala om? Det tar aldrig slut.
Idag talade vi sjuttiotal eftersom jag sett Lotta Lundgrens och Erik Haags roliga  program Historieätarna, en matresa genom sekler och decennier. Idag såg jag  sjuttiotalet.
Det var många poänger och viss igenkänning. Jag älskade speciellt en blå och vit väst Erik hade, gjord av mormorsrutor. Ponchon och Mahjongkostymen på bilden (jag lånade den från SVTs hemsida) är heller inte dumma!
Det är så sjuttiotal. Men inte kände vi igen oss i maten det påstods att vi åt!
Jag säger bara Flygande Jakob, det åt vi , sa man. Aldrig jag. Jag visste inte ens vad det var förrän för några år sedan. Inte K. heller. Och inte sjutton gjorde vi dallrig aladåb till festerna, eller avocadomousse till efterrätt, eller fiskbullesoppa. Blääh!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Här åt vi Flygande Jakob minsann, men utan jordnötter p g av allergi. Sen åt vi mycket stekt panerad torskrom. Torskrom fanns på burk,men ser inte den numera, väldigt populärt. Eva

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Eva! Torskrommen, den minns jag. Så riktigt äckligt faktiskt.
Vad minns du mer?

Trillingnöten sa...

Jag tycker att serien är fruktansvärt rolig :) Och spännande. Jag är ju född på 80-talet och missade den delen. Men mycket känner jag igen från min mamma och pappa. Middag/ lunch till exempel. Pappa kom alltid hem från jobbet på "middagen" och åt lunch med oss. Falukorvsrätten äter vi än idag :) Jättekul att få uppleva Sveriges olika epoker på ett annorlunda sätt!

Marina sa...

Vi åt Flygande Jacob, men för mig är det nog mer tidigt 80-tal, för vi åt den aldrig hemma vad jag vill minnas, utan det var mer när vi hade egna fester och lagade mat som den kom fram på borden.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Trillingnöt, det är en rolig serie och jag skrattade gott åt 70-talets alla demonstrationer och idén om fri kärlek, kände igen mig! Men inte i maten!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Marina, jag bodde ett år i Frankrike på sextiotalet och tror att min matlagning efter det var mera fransk... kanske därför det inte flög in någon Jakob hos mig!

Bokmoster sa...

Håller med kommentaren ovan, just Flygande Jakob är nog mer åttiotal för mig. Jag har inte sett programmet, men från sjuttiotalet minns jag mest skolmaten och ljummen mjölk i läskiga plåtmuggar ...

Karin sa...

Måste kolla på serien, som jag missat hittills. Men Flygande Jakob är nog inget för mig idag heller. Låter som ett bra recept om man behöver gå upp i vikt. Och det är ju inte riktigt aktuellt just nu...

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Bokmoster! Jag ryser vid tanken på ljummen mjölk i plåtmugg, blodpudding med fettklumpar i och pölsa!!!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Karin, kola serien, den är kul. men som sagt.... sån mat never more!

KaosJenny sa...

Jag håller helt klart med om att flygande Jakob flög på 80-talet... Roligt att minnas tillbaka (jag var barn då). Hoppas verkligen att de där tighta plyschdressarna inte kommer tillbaka (framförallt inte på karlar)... Men risken är väl rätt liten eftersom de flesta var smala då... antagligen har det också lite att göra med maten... nu "festäter" vi för jämnan... Kram

Granne med potatisodlaren sa...

Visst är den bra! Bäst på folkbildning skulle jag vilja säga. De får med massor på liten tid. Men du har rätt om att allt inte stämmer med mina minnen av 70-talet, liksom dina.

Jag älskade mina mahjongbyxor, jackan var så där. Men aladåber och mousser åt ingen jag kände. Förutom chokladmousse. Vi upptäckte lasagne, röd Martini, After eight, capuccino, grekisk sallad, vegetariska restauranger. Kommer du ihåg Annorlunda, eller den som fanns en trappa upp på Nybrogatan vid Östermalmstorg? Den är det varning för idag.

Jag minns många långa kvällar på ett kafé på Österlånggatan mitt emot Rubys grill ungefär. Där pluggade vi franska och drack capuccino.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

ha ha Jenny... nu är dressarna jättelika one-piece i plysch... vad ska vi säga om det på vuxna män?

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Eva, underbara minnen! Jag kommer ihåg Annorlunda. Och just allt det vegetariska, alla sallader...
Jag har inte sett de andra programmen i serien men måste absolut se dem.

Evas blogg sa...

Flygande Jakob åt vi en hel del och kassler med ost och ananas. Usch och fy, det skulle jag aldrig äta idag. Och pizzan, den minns jag som en underbar nyhet.