https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 6 februari 2010

En oumbärlig roman

Jag sätter på P1 vid frukosten och hör Konflikt om sexuellt våld mot kvinnor i krig och konflikter med intervjuer med Margot Wallström om hennes nya svåra men livsviktiga FN-uppdrag.  Jag sätter morgonkaffet i halsen, det är för outhärdligt.
Hela natten har jag vridit mig i mardrömmar sedan jag alltför sent på kvällen läst Sofi Oksanens utmärkta bok Utrensning på samma tema. Det är en fantastisk roman - ja oumbärlig -  som ni bara måste läsa. Den gamla Aliide har  våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Zara är ung och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok men fastnat i prostitution . Hon bryter sig loss, och Aliide hittar den avsvimmade Zara utanför sitt torp i Estland, deras liv rullas upp. En detaljrik, pregnant roman om livet i Estland, makalöst skrivet. Jag blir helt fångad av den . Men det är en nattlektyr som håller sömnen borta, när jag släckt lampan efter att äntligen ha slutat läsa går det bara inte att sova.

13 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja den har jag absolut tänkt köpa.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag har precis publicerat min recension av "Utrensning" efter att det tog mig flera dagar att smälta boken och ordna tankarna. Säger som du: Den är oumbärlig. Och helt fantastisk.

Granne med potatisodlaren sa...

En bra koppling mellan då och nu. Verklighet och litteratur. Hoppas att Margot Wallström lyckas med att få FNs ledning att ta ansvar för vad de anställda ställer till me i Afrika och på Haiti.

Evas värld sa...

Eva, Jag säger som Margot sa i intervjun - hon sa många kloka saker - men vi måste få detta till att inte vara en kvinnofråga utan en demokratifråga som männen är lika engagerade i och bekämpar lika intensivt.

Håller med dig i allt, Ivana. Oumbärligt trots att det är på gränsen till outhärdligt. Och med så små knappa medel i berättandet spinner hon så skickligt en berättarväv.

Jane! Det är en bok man helt enkelt inte kan låta bli att läsa!

Evas blogg sa...

Tack för tipset! Jag lyssnade också på M:s kloka ord och ösnkar henne lycka till i sitt kommande arbete.

Kimselius sa...

Boken låter skrämmande och otroligt intensiv. Ser fram emot att läsa den, trots att den verkar väcka väldigt många känslor inom läsaren. Men det är det som är meningen med böcker, att få oss att stanna upp och tänka till.

Anonym sa...

Apropå sova dåligt, det har varit dåligt med nattsömn här också efter att jag läst att en far och farfar begravt en 17 årig flicka i Turkiet levande, ett sk hedersmord. Kan inte sluta tänka på det och mår så jäkla dåligt.
Kram Ulla C

Victor Estby sa...

Ännu en orsak att läsa boken jag köpte här om dagen. Har läst en massa hyllningsrecensioner tidigare.

Enn Kokk sa...

Jag har just köpt den i present åt Birgitta. Men självfallet tänker jag läsa den själv också.

Evas värld sa...

Enn! Det ska bli så spännande att läsa vad du tycker om den!

Victor, jag är så ledsen att jag missade henne på Kulturhuset häromdagen!

elin sa...

den är helt fantastisk.

elin sa...

den är helt fantastisk.

Evas värld sa...

Elin, vi måste skaffa hennes andra böcker också!