https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 12 december 2012

När jag var nyklippt i trean och tvingades vara stjärngosse

En synnerligen korkad rektor på Enskedefältets skola har förbjudit en flicka att vara stjärngosse. Läs mer här: "Skolan menade att hon får välja på att vara något annat, eller räkna matte istället.- Vi vill ha ett traditionsenligt och vackert luciatåg, detta gör vi för barnens skull, säger skolans rektor Svante Lööf."

Det finns verkligen konservativa stollar! Det var så fint när mina barn gick på dagis (just i Enskede) de fick vara vad de ville, tomtar, stjärngossar eller Lucior, alldeles oberoende av kön. Hen skulle behöva tänka till, den rektorn!

Alldeles osökt minns jag en fasaväckande upplevelse från min barndom. Det var i trean och jag hade just klippt mig. Då meddelade min stränge lärare att han bestämt att jag och pojkarna i klassen skulle vara stjärngossar. Som jag grät. Men det var obevekligt. Det var en fruktansvärd nesa på den tiden, jag gick där bredvid en kille i min fåniga strut medan de andra flickorna hade glitter runt pannan. Det var så oförklarligt dumt av min lärare och jag var förtvivlad. Ingenting hjälpte.
Jag undrar ibland om det är efter den händelsen jag aldrig klippt mig kortare än att håret hänger ner på axlarna?

8 kommentarer:

Jane Morén sa...

Eva, precis samma sak har hänt mig faktiskt. Jag skulle vara tärna men en klippning satte stopp på allt det. Jag tycker precis som du, låt barnen vara vad de vill. Förresten är jag inte speciellt förtjust i den där traditionen med luciatågen, kanske bottnar den i detta för ett barn hemska minne.

cruella sa...

Otroligt taskigt, allt var inte bättre förr... Men å andra sidan var ju Enskederektorn mer än lovligt dum. Ju mer han förklarade desto dummare blev det.

Cecilia N sa...

Jag hade just varit iväg och fått mitt långa hår kapat jäms med öronen. Men eftersom jag var längst utsåg lekisfröknarna mig till Lucia. (Vi gick i strikt längdordning.)

Undrar vad enskederektorn hade sagt om de långhåriga stjärngossarna i estetkören som jag just fått uppleva. Jo, de ÄR killar, men långhåriga.

Marina sa...

Visst är det konnstigt hur utseendet kunde styra luciatågen (och fortfarande gör till viss del!). Jag för min del, "tjänade" på utseendefixeringen vid ett tillfälle, och det var när vi i år sex skulle stå för skolans luciatåg och klassen bestämde sig för att göra revolt (70-talet...), så istället för att välja den längsta blonda tjejen till lucia skulle den kortaste mörka väljas - och min roll var solklar!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Hi hi Jane, roligt att vi båda långhåriga typer upplevde samma trauma som barn!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Cruella, jag läste och häpnade, hur korkat får man uttala sig :)

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Cecilia, dina fina långhåriga killar hade absolut inte fått vara Lucia på Enskedefältet :)

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Marina! Det var något befriande med sjuttiotalet! Du var helt säkert en utmärkt Lucia.