https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 24 januari 2013

James möter Austen - tyvärr mördande tråkigt


 Det finns suveränt spännande romaner av PD James, 89-årig engelsk deckardrottning. Jag brukar inte skriva om ålder men det är så uppmuntrande att hon är så vital och fortsätter skriva. Jane Austen är en av mina favoritförfattare.
När döden kom till Pemberley är P.D. James  fria fortsättning på Jane Austens älskade klassiker Stolthet och fördom. Två världar möts, men det blir inte stor underhållning till min stora besvikelse.

När döden kom till Pemberley utpelar sig sex år efter det att Stolthet och fördom avslutades. Jag började läsa med stor förväntan.
Men jag läste alltmer pliktskyldigt. Allt det liv som finns i Stolthet och fördom, de levande personerna, deras skarpa intelligenta dialoger, en slags härlig spänst i handling och språk - det finns inte i denna bok.
Jamen spännande måste det väl bli, med ett mord  som ska få sin förklaring? Nej, det är inte spännande, det är rent ut sagt mördande tråkigt.
Präktigt berättat, säkert korrekt, men redovisande. Med detaljer jag inte är intresserad av, men tyvärr  inget liv.

En deckare som lunkar fram ...  till slut bryr jag mig inte ens om upplösningen, men läser ut den för att jag ändå vill vet hur det går. Dock utan den pirrande nyfikenheten på hur författaren ska hitta en genial upplösning.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Åååå så ledsen jag blir! Den ligger på mitt nattduksbord och väntar och jag har sparat på den för att sedan riktigt kunna njuta. Nu kan jag bara hoppas och din och min litteratursmak inte överensstämmer!
Irene

Eva sa...

Åh Irene nu är jag ledsen om jag förstört din läsupplevelse! Jag väntade också med läsningen och hoppades på en speciell läsupplevelse.
Nu hoppas jag att du inte ska bli besviken!

Marina sa...

Eftersom jag också tillhör de som tycker om hennes böcker, så hoppar jag den här!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag klarade inte av att läsa mer än några sidor. Synd på en sån rar idé. Både hon och de andra böckerna har en integritet som jag gillar.

Margareta Wahlén sa...

Även jag har den på mitt nattduksbord i speciell avvaktan på rejäl lästid! Men det låter inte lovande...jag ger den ändå ett försök....kanske blir det en "Grisham bok" som jag bloggar om i dag!!

Eva sa...

Eva, intressant att du reagerade som jag!

Eva sa...

Margareta, jag gjorde precis som du med den boken av Grisham, hu vad tråkig och förutsägbar han är nu för tiden. Men Firman, den var suverän. Ska bli kul att höra vad du tycker om James/Austen!

Eva sa...

Marina, ja jag kan ju helt enkelt inte uppmuntra dig att läsa den

Margareta Wahlén sa...

I morse avslutade jag P.D James bok. Och till skillnad från dig tyckte jag om den!! I mångt och mycket tycker jag du har rätt men hon får mig ändå att genom alla sina ord och beskrivningar kliva in i den värld som var Austens. Jag kan se hela slottet, landskapet och de olika personerna framför mig och jag gläder mig åt makarna Darcys äktenskapliga lycka! Jag har nog inte så stora krav på Dame James denna gång, för hon har skrivit mycket bättre böcker som sagt, men med denna bok tror jag hon vill avsluta något som legat henne varmt om hjärtat. För alltid vill hon befria makarna Darcy från familjen Wickham och det lyckas hon ju med och det till något som också kan vara lyckosamt för dem. Slutet gott allting gott! Får mig att tänka på fortsättningen av boken "Borta med vinden", läste aldrig den och den blev ju heller inte lyckad. Det är svårt att följa upp något som är så etablerat i läsarnas ögon och det med en annan författares blick. Den enda bok jag läst på sistone som på ett lyckat sätt tagit upp en annan författares tråd är Bengt Ohlsson med sin bok om Pastor Gregorius. Den blev ju en succé och gav en helt ny vinkling på Hjalmar Söderbergs underbara Doktor Glas.

Eva sa...

Margareta, vad glad jag blir att du fick en bra läsupplevelse. jag kanske var lite sträng, men den man älskar mest kanske man ställer höga krav på? jag är i alla fall glad att du gillade den.
Borta med vinden är min ungdoms gigantiska läsupplevelse, jag läste fortsättningen och värre smörja har sällan skådats!!!

Carin sa...

Jag tyckte också om denna bok! Författaren lyckas skriva på "Austenvis" utan att det känns överdrivet. Det finns andra som försöker skriva på ett "gammeldags sätt" men då blir det ofta väldigt uppstyltat och nästan som ett pekoral. Sen var det också kul att få veta vad som hände sedan... ofta slutar ju Austens böcker med bröllopet!