https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 16 januari 2013

Magisk och märklig film

Vilken underbar film vi såg i kväll, J. och jag. "Beasts of the southern wild" heter den - Benh Zeitlins omtalade belönade debutfilm om en sexårig flicka i i New Orleans träskmarker.

Hushpuppy, sex år och hennes dödssjuke pappa, lever i  Badkaret, ett slags kollektiv som bor i husvagnar och ombyggda flytande bilar  intill en fördämning i Louisiana. Stormen drabbar deras bräckliga samhälle.
Den här filmen liknar ingenting annat jag sett. Det är en  film om människor i utsatta utblottade lägen i livet utanför det ordnade samhället. Kanske ett självvalt utanförskap. Men det är också en film om kärlek och styrka. Så intressant med vad man överför till barn i olika grupper. Här var det: Gråt inte när döden drabbar, lär dig att slita itu en krabba med bara händerna, var stark och obeveklig.
Men också: Ta hand om de svaga, ta hand om varandra.

Jag lät mig bara sköljas med av en annan verklighet där början och slut inte är det viktiga utan förmånen att få flyta med i ett annat liv, i ett annan värld där saga, dröm och verklighet går in i varandra.

Hushpuppy spelas av Quvenzhané Wallis, hon är helt enkelt fantastisk i rollen och har, bara åtta år gammal, blivit Oscarsnominerad till bästa kvinnliga huvudroll.

Men det jag skriver blir bara ord, se filmen. Den är magisk och märklig.2 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt roligt med dina spännande tips! Den ska ses!
Le Boeuf

Eva sa...

ja den filmen är ett måste :)