tisdag 19 maj 2015

Finns det något värre än vägkrogar - och värst är det i Tönnebro

En fjärilsmiddag
Inte har jag bil och inte körkort. Men ibland händer det sig att jag medföljer i bil. Senast med mina barn plus Milton till och från Sundsvall.
Förr var det ganska kul, det tog tid, men ändå. Man åkte  igenom städerna och det var Uppsala, Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och så var man hemma i Sundsvall. De olika städerna hade olika karaktärer, man kände igen hus och kyrkor och det fanns små ställen att fika och äta på.

Nu går det visserligen fort på motorvägar utanför städerna men jag säger bara: Finns det något värre än vägkrogar?
Värst är Tönnebro några mil mellan Gävle och Söderhamn. Busslast efter busslast släpps av, köerna  till toaletter med överfyllda papperskorgar är långa, köerna till maten likaså. Medan man trängs i den stressiga kön och under hela måltiden skriker en röst ut numren på de olyckliga som får sin mat.
Hela tiden hörs den metalliska stämman skrika 354, 324, 333 i outgrundlig ordning.

Matro? Vad är det?

Man kastar i sig något för att orka köra en bit till och slippa ut. Vi åt dagens, en osmaklig kycklingklump med torrt oätligt ris till med djupfrysta grönsaker på, såsen hette vispad citronsås med sweet chili, den smakade kall utspädd gräddfil. Jag får rysningar bara jag tänker på den maten.

Måste det vara på detta viset? Varje gång säger jag: Aldrig Tönnebro! Men det finns inte mycket att välja på. Eller finns det? Ge mig tips.
För nu säger jag för sista gången: Aldrig mer vill jag sätta min fot  på detta människofientliga ställe. Det är ett hån mot all matkultur.

Nästa gång blir det en god hemmagjord matsäck!

16 kommentarer:

KaosJenny sa...

Nästan allti värt att stanna i någon stad och äta istälelt för vägkrogarna, även om det blir en liten omväg och tar längre tid.
När det gäller Astrid Lindgren och vad man gör av sin korta stund på jorden så läste jag nyss nya biografin. Mycket läsvärd och tänkvärd. Och en oerhört viktig fråga, vad gör vi av våra dagar... Kram

Anonym sa...

Håller med till 100%, ett förfärligt ställe. En hemmagjord matsäck är det bästa. Om du har tiden så rekomenderar jag Restaurang Albertina. 2-3 km norr om SÖderhamn kör man mot Skärså ca 1 mil ut mot havet, bra skyltat hela vägen från E4'an. Öppen bara sommartid tror jag. En fantastisk fiskrestaurang, men har också annat på sin meny, bla barnmeny. Väl värt ett besök trots en liten omväg. Liknar lite på Spikarna i Njurunda, Hittade deras hemsida http://www.albertina.se/

MVH Kia

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jenny, ja varför i hela världen gör man så mot sig själv och barnen att man åker till vidriga ställen med oätlig mat?
Visst är boken om Astrid helt ljuvlig! Kram

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kia! Tack för tips. Det låter ju alldeles underbart med Albertina:)

Marina sa...

Visst kan man fundera... Usch vad många sådana det blivit genom åren just på grund av att man ville fram till slutmålet så fort som möjligt. Och det mest underliga är att nu, när inte barnen är med längre, då plötsligt ger vi oss tid att leta efter något annat...

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Förskräckligt Marina! Jag tänker på de ihopklistrade pannkakorna Milton fick, den märkliga söta sylten ... Brrrr!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, Tönnebro är en mardröm. Men intill finns det en badstrand där vi stannade och åt matsäck.

De senaste åren har vi stannat inne i Hudiksvall och i Gävle. Allt för att undvika att kliva in å den absurda scenen i Tönnebro.

Ett tips är att ta turistvägen genom Hälsingland och stanna på Wijträdgårdar i Ockelbo.

Där är både trädgården och maten som en dröm.

Bon apetit!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Tack Eva! Vilka bra tips :)

Anna/notonmusic sa...

Har aldrig varit där, låter inte roligt. Jag gillar medhavd matsäck. Det finns ett fint ställe i närheten, Axmar vägkrog. Ca en mil från stora vägen. Maten är definitivt värt avkroken. En fiskeresturang precis vid havet. Vi tog av där för ett år sen och käkade, på väg mot Bollnäs. Det fick vissa konsekvenser för det var där vi hittade "sommarhuset" ... Så när vi lämnade restaurangen var vi sommarstugespekulanter vilket inte ens hade funnits på kartan innan! Så det kan ha sina risker att snava in på vackra platser...

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Medhavd matsäck är riktigt bra, Anna! Härligt tips om fiskrestaurang vid havet. Köpte ni sommarstugan??

cruella sa...

Tönnebro är obegripligt dåligt, det har liksom inte hänt ett skvatt under alla dessa decennier som resten av världen ägnat sig åt att utveckla smaklökar och matkultur:-) Vi svängde in där på väg till Jämtland i påskas och DET ENDA förmildrande är ju att det finns gott om plats för bilar och bussar och att de kan slussa igenom mycket folk. Maten är förskräckande dålig.

Numera bilar vi inte så ofta men under många år åkte vi både norrut och söderut med behov av stopp. Först var det McDonalds som gällde, mest för att det fanns möjlighet för barnen att leka av sig litegrann i bollhav och rutschkanor. Sedan tröttnade de på barnmenyn och ville ha en massa dyra sallader och specialare;-) Då började vi åka in i städerna i stället och leta upp thailändska och kinesiska restauranger, för det gillade alla och när ungarna var små var det ju lätt att beställa tre portioner och dela på.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Cruella, precis så, det har varit ungefär likadant i decennier ... fast kanske ändå en sluttande nedförsbacke mot allt sämre? I fortsättningen blir det absolut de gulliga små städerna som får besök.

Pernilla sa...

Jag gjorde en liknande reflektion när vi körde Malmö - Norrtälje tur och retur i helgen.
På vägen upp hade vi hemmagjord kycklingsallad med oss, men på hemvägen bara en kanna kaffe. Vi nöjde oss fakiskt med varsin glass och åt när vi landade hemma istället. :-)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Medhavd matsäck i mysig miljö är ju nästan det bästa Pernilla! Till och med i dåligt väder. Minns när vi satt under ett bord efter autobahn och åt matsäcken i regn, minnesvärt och inte så tokigt som det låter :)

Cecilia N sa...

Åkte norrut från Skåne ett år efter påsk tillsammans med varenda stockholmare som inte varit i fjällen ...
Så alla vägkrogar var alldeles proppfulla redan på parkeringsplatserna. Hu ...

Så vi svängde in i Mjölby som nästan var tomt för evakuering i jämförelse.
En alldeles vanlig pizzeria räddade oss.

När man inte har bil och åker buss så kan man hamna på Tönnebro vare sig man vill eller inte.
Men nu HADE ni ju bil så varför?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja Cecilia, det är frågan vi ställer oss. Varför? Varför Tönnebro när vi vet vilken fasa detär. Lättja kanske. Kan bara säga en sak: ALDRIG MER.