onsdag 13 mars 2013

Pappor vabbar lika lite idag som 1989

Vet ni att pappor vabbar lika litet idag som 1989? 
Det visar en synnerligen läsvärd artikel och undersökning i Arbetet av Esref Okumus. Ni måste bara ta del av dessa deprimerande siffror och något måste hända!
Vad glad jag var när min man kunde vara hemma ett tag med första barnet tack vare den nyss genomförda föräldraförsäkringen. Aldrig skulle jag då ha trott att det skulle gå så sakta att geomföra lika delat föräldraskap.
Varför är det på detta viset?
Jag tror aldrig vi får ett jämställt samhälle förrän männen tar samma ansvar som vi kvinnor för barnen. Jag tror att när männen inte kan smita från detta ansvar utan tar del i sina barns vardag (vilket borde ses som en förmån och ett privilegium) så får vi ett solidariskt samhälle med helt andra förutsättningar att skapa det jämställda folkhem jag trots allt inte slutar drömma om.

Men fortsätter vi som nu, visar undersökningen i Arbetet, tar det 150 år innan vi delar lika på obetalt hemarbete, det tar 68 år innan män och kvinnor har lika lön, 40 år till jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

Läs SCB:s ”På tal om kvinnor och män – lathund om jämställdhet” tipsar Arbetet. Av denna lathund framgår att vi har en hyfsat jämn löneutveckling och lägger ner ungefär lika mycket tid på hemarbetet tills vi får barn.
Men så fort vi blir föräldrar börjar vi dra ifrån varandra och sedan växer gapet mellan könen snabbt. I betalt och obetalt arbete, föräldraledighet, vab, lön och pension.
Enligt SCB ökar männen sin andel av det obetalda hemarbetet med åtta minuter per vardagsdygn under de senaste 20 åren. Det innebär att vi blir jämställda i hemmet om 150 år.
Lysande framtidsutsikter.... ?

4 kommentarer:

Charlotte sa...

Jisses vilken bra bild! Tack för den!

För det är ju så att det inte bara är en enda faktor som påverkar, utan massa små grejer som tillsammans blir något stort och tyvärr destruktivt.

Evas blogg sa...

Tråkig läsning. Hur kunde det bli så här?!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Charlotte, bra bild och bra fakta i artikeln i Arbetet. Viktigt med en tidning som gräver fram det!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Eva, det är förkrossande läsning för oss som var så förhoppningsfulla once upon a time....