https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 28 april 2013

En skräcklegend får liv igen - och skapar död

DavidsstjärnorUpptakten i Davidsstjärnor är så läskig och spännande att jag sover med lampan tänd. Tyvärr denna gång så håller inte intrigen boken ut. 

Kristina Ohlsson är  en av mina favoriter bland svenska spänningsförfattare. Nu finns hennes  sjätte bok, Davidsstjärnor med samma intressanta polisutredare som man lärt känna i tidigare böcker, Fredrika Bergman och Alex Recht.
Boken utgår från en legend om en papperspojke som får liv om natten och rövar bort barn och dödar dem.
En skräckhistoria bland små judiska barn, en nästan glömd legend som plötsligt verkar få liv igen i Stockholm idag - och skapar död. 
Den spännande täta suveräna inledningen får tyvärr en upplösning där alltför många disparata trådar ska knytas ihop, fort går det på slutet och det är inte alls i nivå med inledningen. 
Allt ska allt lösas upp på ganska få sidor och jag tycker inte att hon klarar av att skapa ett trovärdigt slut. 
Det blir för mycket, för rörigt, för plötsligt. Det är inte så snyggt grundlagt genom boken som det brukar vara i hennes stabilt byggda romaner.

6 kommentarer:

KaosJenny sa...

Åh, jag brukar försöka undvika hemska böcker eftersom jag bara blir rädd och jag inte tycker att rädsla tillför något vackert till min personlighet... äh, jag tycker inte om att vara rädd längre helt enkelt, men det är kul att läsa bra böcker. Kram

Eva Swedenmark sa...

Jenny, jag tänker som du, alltmer, trots att jag skrivit många spänningsromaner. Men jag läser inte så ofta deckare nu och när jag gör det blir jag ofta betryckt. Som om våldet inte världen inte var tillräckligt... som om det skulle fylla min fritid också-det känns fel. Jag ser aldrig någon av de ymnigt förekommande deckar-kriminal-våldsserierna på teve. Du har så rätt, jag tycker inte heller om att vara rädd! Människohjärtat av Jon Kalman Stefanson gör mig lycklig, läs den!

Marina sa...

Det är ytterligare ett namn jag missast bland våra svenska författare, kanske ska ta och ge henne en chans.

Granne med potatisodlaren sa...

Du har så rätt. Det är inte riktigt klart när boken går i tryck. Men trots detta är hon också en av mina favoriter.
Idag är det läge för att krypa upp i soffan med en bok. Här strilar ett iskallt regn och molnen är grålila. Men det är skönt att få en dag eller två med lugn och lite fågelsång.

Eva Swedenmark sa...

Marina, ge henne en chans men välj hennes första bok att börja med!

Eva Swedenmark sa...

Hon är också en av mina favoriter, Eva, just därför blir jag besviken när slutet inte är i nivå med början ... Hoppas dagen blir solig ändå!!!! Så småningom :)