https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 26 oktober 2013

Chimamanda var själv En Hel Gul Sol

Det var glädje, kraft och inspiration att lyssna till Chimamanda Ngozie Adichie igår på Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm. Hon har en utstrålning av kraft, energi och glädje som totalt smittade hela publiken. (Det syns på min bild trots att den är suddig eller hur).

Alldeles makalöst tycker jag. Jag älskar hennes böcker, En halv gul sol och Lila Hibiscus slukade jag och det är stora läsupplevelser. Dels allmängiltiga romaner, dels romaner som ger en helt annan inlevelse i människors liv i Afrika, ett ämne vi sorgligt ofta försummar.

Hon är född i Nigeria men har studerat i USA. Och det var först när hon kom till USA som rasbegreppet blev så tydligt för henne. Hur hon definieras efter sin hudfärg. Jag ser nu så fram emot att läsa den roman som just kommit, Americanah,  om kärlek, ras och identitet i nutidens Afrika och USA.

Hon berättade igår att den handlar mycket om hår ... hur påtagligt det blir där för henne att hon bedöms efter hudfärg och hår. "Hade Michelle Obama låtit håret växa och haft det mera naturligt hade Obama aldrig vunnit," menade hon. Då hade håret fått en så kraftfull politisk udd av black power.


5 kommentarer:

Marina sa...

Spännande...ytterligare något att lägga till på "att-läsa-listan". Tack!

Britta sa...

Härliga böcker. Jag har precis börjat med Americanah. Älskade de andra av hennes böcker. Kunde tyvärr inte lyssna på henne i fredags.

Eva Swedenmark sa...

Så synd Britta. Det var en härlig kväll. Men bäst är ju att läsa henne förstås! Längtar så efter att öppna hennes nya bok

Margareta Wahlén sa...

Har läst båda böckerna. Ser fram emot den nya. Bra att du bevakar!:))

Eva Swedenmark sa...

Visst är hon en fantastisk författare, Margareta. Snart ska jag läsa Americanah ...