https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 26 januari 2014

Först whisky i grytan, sen kött och lök och så in i ugnen i fyra timmar

Tio lektioner i matlagningI morse var det skaplig ordning i mitt kaoshem.
Så kan det ju inte vara.
Jag slet fram all min bokföring till köksbordet och bjöd samtidigt  in mina allra käraste på söndagsmiddag. Så nu ligger det grönsaker bland kvittona på mitt bord. I ugnen står en gryta (min nya julklappsgryta) med Lotta Lundgrens recept ur hennes fenomenala kokbok Tio lektioner i matlagning. (Läs den!)
Pulled pork ska det bli. En rätt jag bara ätit en gång, den var himmelsk. Men jag har aldrig lagat det så hoppas den blir god! Man börjar med att hälla whisky i grytan ... sen ska den stå med kött och en massa kryddor i ugnen i fyra timmar minst.
Min planering var att ha rostade grönsaker till, hur nu det ska gå när ugnen är upptagen, jag skulle baka mandelkakor också. Men det ordnar sig nog.
Söndagsmiddagar med min familj är det bästa jag vet!  Både här eller hos någon av barnen med familjer.

8 kommentarer:

cruella sa...

Haha, precis så där gör jag - fram med allt och bjud gärna in många och så gör all mat själv inklusive brödbak och efterrättsglass och paj och kakor;-) Pulled pork brukar jag göra på landet på sommaren när grisahalsen (som det heter i vårt vackra och säregna Skåne) är billig. Vi är nästan alltid tolv personer till bordet så det är bra med rätter som sköter sig själva och inte kräver för mycket elegans vid presentationen:-)

I morgon skickar jag min sextonåring ensam till Stockholm via Beijing - hu! Men det ska väl gå bra. Hon kommer förstås att ha tio härliga dagar och jag får ställa in mig på tårar när hon kommer tillbaka... Vi ska åka till Xi'an och kolla in terrakottakrigarna nästa helg, det är nyårshögtid nu och en del ledigt.

Glad söndag på dig!

Eva Swedenmark sa...

Cruella- Hon skriver just om grishals, Lotta L. Har aldrig hört det. Just nu oroar jag mig för att det verkar ta mycket längre tid än fyra timmar - men que sera sera som man sjöng en gång!

Terrakottakrigarna låter spännande, jag missade det när jag var i Kina. Det går nog bra med sextonåringen - meddela om det är något du vill ha medskickat så fixar jag det.
Glad söndag där långt borta!

Anonym sa...

Marina har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Först whisky i grytan, sen kött och lök och så in ...":

Jag hörde talas om pulled pork för första gången för någon vecka sedan, och sedan dess har jag hört det en massa gånger. Nu är det nog dags att testa att laga rätten också!

Publicera

Eva Swedenmark sa...

Marina, det gäller att våga testa nytt ibland känner jag och familjen är ju tappra försökskaniner :)

Det är lustigt det där med hur en maträtt plötsligt blir en snackis, jag tror kanske många äter det i New York där det förefalle rvara trendigt och tar med sig smaken för pulled pork hem?

Margareta Wahlén sa...

Har aldrig hört talas om pulled pork men eftersom jag gillar fläskkött så måste jag pröva förstås! Dottern kommer just förbi och säger att pulled pork är "asgott" så det får bli en söndagmiddag inom den närmaste tiden!

Ulla Anderstedt sa...

Har hört tallas om pulled pork. Det verkar bra att ha allt i en gryta. Ska absolut testa. Snygg layout förresten.
Ha det gott!

Eva Swedenmark sa...

Margareta det var så gott! Det finns tydligen många olika sätt att laga rätten på, det här med whisky var första experimentet. Den kan tydligen också kokas i buljong sedan lägger man på glace och skjutsar in i ugnen ...

Eva Swedenmark sa...

Hej Ulla! Tack för snälla ord :) Visst är det kul att testa nya sätt att laga mat.
Allt gott till dig också!