https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 9 februari 2014

Tvinnar trådar till intriger i mitt huvud medan mina händer flitigt stickar

Stickar och tänker
Det är märkligt med skapande. Jag tvinnar trådar till intriger i mitt huvud men de vill inte komma ut i skrift än. Så jag gör andra saker.
Idag möblerade jag om i mitt arbetsrum. Jag möblerar ständigt om. Mina vänner vet aldrig var möblerna ska stå nästa gång.
Det är svettigt att kånka runt möbler. Så sen kopplar jag av med att sticka. Jag hade glömt hur meditativt, lugnande och kreativt det är att sticka. Jag har laddat upp med garn och stickar maniskt pulsvärmare eller torgvantar kan man också kalla dem.
Jag tänker på min mamma.Hon stickade säkert flera tusen par sockor. Jag har kvar några än fast hon varit död länge, varma och fina är de, Gullis sockor.
Hon tyckte inte man kunde bara sitta så hon stickade alltid när hon satt sig ner, framför teven till exempel. Antar att jag är likadan.
Jag skäms lite om jag inte gör något.
Att se på teve är för mig att inte göra något. Så jag stickar.
Blir lugn och tvinnar trådar i mitt huvud, färgrika som nystanet.

9 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Intressant! Jag sticker inte, däremot cyklar jag på motionscykeln, eller studsar omkring på studsmattan, eller springer på löpbandet när jag ser på tv. Är lite som dig, tycker det är bortkastad tid att se på tv.
Min kära moster stickade alltid sockar till mig, nu är hon borta och varje gång jag tar på mig sockarna påminns jag om henne.
Fortsätt tvinna ihop dina idéer.
Kram Kim

askott597 sa...

Känner igen mig i om-möblerandet. När jag var ung hemmafru flyttade jag runt hela vardagsrumsmöblerna varje fredag. När vi hade byggt hus målade jag och tapetserade jämt. När jag startat galleriet fick jag utlopp för min göra om lust med varje ny utställning. Nu har jag mest packat och flyttat sen två år,men ikväll kom jag på en idé helt plötsligt att göra lite möbelroccad. Nu är ju mina skåp så proppade så jag får ta det lite lugnt, men kökssoffan ska ut ur köket där den inte egentligen ryms och gammalskåpet ska in där istället sen ska ett vitt bokskåp flyttas dit gammalskåpet stod och kökssoffan ska stå där bokskåpet stod, sen får jag se om jag vrider bäddsoffan ett kvarts varv igen. Men det värsta är att plocka ur och i igen och jag har ju bara 44 kvm numera att pussla på.Stickar gör jag bara på syjunta då jag hjälper en kompis att sticka disktrasor. Däremot har jag en nysydd jämtlandskudde som ska monteras...

Eva Swedenmark sa...

Tack fina Kim! Ibland har jag funderat på att skaffa en motionscykel (en tystgående) att ha framför teven. Gillar inte allt detta sittande :)
Vist är det fantastiskt med allt detta hantverk, stickande och virkande - skulle vilja att någon jämförde effekterna av stickande med meditation!

Eva Swedenmark sa...

Åh Askott597 ... precis sådana där impulser grips jag också av. Och då orkar jag märkligt nog flytta saker jag annars inte rubbar. Men vill jag möblera om så SKA jag bara göra det. Jag ger mig inte. Min mamma var också impulsstyrd, fick för sig att flytta saker och måla när som helst. Jag hoppas det blev fint i din lägenhet!

Marina sa...

Jag tillhör de som alltid stickade under 80-talets "stick-era" men har sedan legat av mig. Jag är lite av en periodare när det gäller detta just nu. Men när jag drar igång något stickprojekt så blir det framför teven det händer.

Margareta Wahlén sa...

Min älskade farmor virkade. Vackra spetsar som sedan fick pryda alla överlakan som man inte längre använder, sockor också...själv har jag en stickning som ligger i en kasse…inhandlat på Gotland, fint linnegarn…skulle bli en tröja…ja,ja, det är bara att inse vissa saker!! Däremot är jag övertygad om att stickning kan vara en form av meditation och ett skapande. Kanske skulle jag klara av sådana där handledsvärmare!? (ser fina ut) Skulle gärna flytta tavlor också, men det innebär att väggarna måste målas om…ack ja!

Eva Swedenmark sa...

Marina, oändliga till antalet var de tröjor jag stickade på 80-talet. Jag är också periodare. Men just nu gillar jag att sticka saker som blir färdiga, som pulsvärmare. Sköna är de att ha på sig också. Men kanske inte där du är nu :)

Eva Swedenmark sa...

Dessa vackra spetsar! Lakanen kan ju bli gardiner kanske, Margareta? När det gäller tavelflytt ... ja det är ett problem. Mina väggar ser ut som håliga ostar just nu efter alla flyttar så jag MÅSTE bara måla om. Men just nu är det bara små saker, handledsvärmare att sticka, en minibyrå att måla om. Men trivsamt är det att låta händerna arbeta medan tankarna får fritt spelrum :)

Karin sa...

Promenera, cykla, diska, virka, sticka, alla dessa fysiska verksamheter som inte kräver alltför mycket insatser av hjärnan (sticka och virka går nog bort av den anledningen för mig) är ju otroligt kreativitetsbefrämjande. Hjärnan spinner loss när hjulen på cykeln snurrar, liksom. Eller hittar nya spår när man är ute och går.