https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 22 maj 2014

De paradisiska små kolonilotterna mitt i stan

Jag lånar en bild av Gunnar från sommarfesten i kolonin
Kolonistugor är inte det alldeles ljuvligt? 
Igår kväll var jag i en prunkande trädgård som tillhör min vän Gunnar. Han och hans Agneta hade kolonifest, vi satt där bland doftande syrener och ljuvlig rosenkvitten. Gunnar kanske mest njuter av att vara i sin trädgård, det är inte skörden som är det primära. I stället odas mycket kultur, skapas musik i grönskan? Bland alla blommor. 

Gunnar själv sjöng en sång, Helge läste Dagerman-dikter. Vi satt på rangliga stolar och drack rosé så klart, mumsade på blåbär och jordgubbar och en och annan choklad. 
Jag kände mig så fridfull till mods, rentav lycklig. 

Det doftade, det blommade, det var om om hela sommaren fanns där, komprimerad till en rad små kolonilotter med de söta små stugorna intill. 
Detta mitt i Stockholm, intill Vitabergsparken.

Det är en sådan kulturskatt dessa koloniträdgårdar där det odlas och njuts, nära eller mitt i städernas centrum. Det tråkiga är väl bara att man idag måste stå i kö länge länge för att komma i åtnjutande av en sådan liten grön oas. 
Min vän hade tur. Och han delar generöst med sig av sin trädgård.

2 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ja det är helt ljuvligt med dessa kolonistugor. Jag minns när Elin bodde i Göteborg/Majorna, där fanns ett underbart litet koloniområde mitt bland alla höghus. En oas mitt i stan.

Anonym sa...

Ja, visst är dessa grönskade oaser pärlor mitt i Stockholm. Hoppas dom nu kommer att få finnas i evigheter.... dom har så många gånger varit hotade att bli parkeringsplatser och bebyggda av dyra hus... Kul att du kom Eva och förgyllde vår kolonifest denna underbara, varma försommardag.....