https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 30 september 2014

Tove Alsterdals Låt mig ta din hand - en bok du inte kan släppa


Jag kände inte alls till Tove Alsterdals bok Kvinnorna på stranden men blev oerhört indragen i den. En thriller som rör sig över världen med ett djupt engagemang och spännande handling. Samma sak med hennes bok I tystnaden begravd.
Jag har väntat på en tredje och det är sällan jag ivrigt väntar på en svensk spänningsroman nuförtiden. Jag har blivit mycket sparsmakad när det gäller det svenska "deckarundret" och alla "deckardrottningar".

Tove Alsterdal är en författare av en helt annan dimension Böckerna är spännande men också laddade med viktiga frågor om politik, om skuld och försoning. Hennes personer är inte endimensionella utan stiger fram ur pärmarna som komplexa mångfacetterade människor. Lite som att läsa Åsa Larsson.

Jag kunde inte sluta läsa Låt mig ta din hand som börjar med något som verkar vara ett sorgligt självmord. Men vad låg  bakom Charlies fall från en balkong i Jakobsberg? Ville hon bara fly kaos och ouppfyllda drömmar? Motvilligt börjar hennes syster ställa sig frågor som leder henne i spåren bakåt till deras försvunna mamma. Till en familjesituation som hon helst av allt velat glömma. Till Argentina där spåren efter mamman upphörde på sjuttiotalet när hon rymt med en politisk aktivist.
Boken utspelar sig parallellt i nuet och i Argentina på sjuttiotalet.

En politisk thriller med många dimensioner och oväntade vändningar som jag gärna rekommenderar. Gediget researchad och välskriven.

6 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Eva, jag uppskattar verkligen dina olika boktips! Jag tror jag vann Kvinnorna på stranden när du hade en liten gissningstävlan en gång! och jag blev som du säger på en gång indragen i den. I tystnad begravd har jag missat så nu har jag två intressanta böcker att se fram emot!:)

Eva Swedenmark sa...

Visst är det bra att vi kan dela lästips, Margareta! Jag tycker Tove Alsterdal är alldeles suverän när det gäller att skriva spännande historier där Sverige finns i världen och allt hänger ihop. Hon är min favorit just nu tillsammans med Åsa Larsson - henne har du väl läst kan jag tro?

KaosJenny sa...

Kul med boktips även om jag oftast inte läser deckare längre så blir jag lite sugen :-). Alltid bra med författare som gör persongalleriet lite mer komplext och väver in politik och samhällsfrågor. Kram

Eva Swedenmark sa...

Jenny, jag läser nästan inga svenska deckare. Åsa Larsson ärett undantag, vissa av Kristina Ohlsson, men inte den senaste. Och absolut Tove Alsterdal som har ett viktigt internationellt politiskt perspektiv i sina välskrivna böcker. Kram!

Enn Kokk sa...

Jag köpte den i födelsedagspresent åt Birgitta för ett tag sen. Ska själv läsa den, när hon är klar.

Eva Swedenmark sa...

Härligt Enn, ska bli kul att höra vad du tycker :)