söndag 19 oktober 2014

Silverpojken - suveränt skriven spänningsbok för barn,

Suveränt spännande barnbok

Jag hade svårt att sova i natt. Min yngsta steg på ett plan i London igår kväll och färdades hela natten mot Etiopien för att så småningom landa i Kampala i Uganda och arbeta där i två veckor. Jag är van vid att hon reser runt i världen, ändå är jag alltid pirrig. Det var skönt att hon nyss ringde från Etiopien.
Så märkligt det är förresten med hur man kan ha kontakt nu.
När jag var ung och reste till Frankrike fick mina föräldrar nöja sig med några vykort på en månad, att ringa var det inte frågan om. Jag kan bara ana hur oroliga de var ibland, men samtidigt så tillitsfulla, det har jag nog burit med mig. De bara litade på att jag skulle klara mig - och så känner jag också inför mina barns resor. Men samtidigt är världen grymmare och farligare än under mina resor med helt andra hot om sjukdom och terror.

När jag inte sover läser jag. I natt den perfekta sträckläsningsboken för barn omkring tioårsåldern och personer i alla åldrar med barnsligt sinne som jag.
Det är Kristina Ohlssons Silverpojken.
Så kusligt bra berättad i precis perfekt lagom spänningston. Samtidigt  insiktsfulla betraktelser om barns villkor idag. Huvudpersonen Aladdin som är rädd för att hans föräldrar ska flytta tillbaka till Turkiet, de ensamma flyktingbarnen. Kristina Ohlsson väver så skickligt ihop spökskrönor från förr med dagens verklighet och spännande upplevelser i ett mystiskt torn.
Där finns en silverskatt.
Kanske ett spökbarn?
Det finns fint skildrad kamratskap mellan Aladdin och hans två tjejkompisar Billie och Simona.


Det här är verkligen en underbar bok att läsa högt i familjen eller sätta i händerna på lässugna barn.  Boken är en fortsättning på  Glasbarnen som mycket rättmätigt vann Barnens Romanpris 2013.
Sätt den överst på julklappslistan!
(Och ja, ni har rätt, det är Kristina Ohlsson som skrivit thrillern jag inte är särskilt förtjust i som jag skrev om igår, mångsidig och flitig författare med olika sidor!)

4 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Tack för tips, har bokläsande syskonbarn i "rätt ålder". (Kan tänka mig att läsa den själv oxå.) Visst är det märkligt hur man kan kommunicera idag, skypade med äldsta barnet igår. Härligt att få SE henne.

maggisvarldgmail.com sa...

Har redan upptäckt dessa jättefina böcker. Mitt 10-åriga barnbarn fick den första i julklapp förra året och nu till födelsedagen den andra delen! Hon är
stormförtjust! Tacksam för fler tips på läsvärda böcker för min 10-åring!:)
Ja det är verkligen annorlunda nu att resa. Förstår att du alltid är lite pirrig när dina barn reser. Det handlar ju inte om att man inte har tillit till dem men som sagt världen är mycket farligare nu…"trösten" är att man kan nå varandra lättare med all teknik som finns.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Anna, jag läste den ju alldeles för mig själv och hade stort utbyte av den. Suverän barnbok tycker jag.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag skulle älska de här böckerna om jag var tio, Margareta. Vad kul att ha ett helt gäng barnbarn att hitta böcker till.
Det är verkligen fantastiskt att man via Viber kan tala gratis med Ellen i Kampala!