https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 17 januari 2015

Skapa en egen karibisk ö i det stockholmsgråa en vanlig fredag

Fredag kväll. Mörkret faller tidigt. Pratar med dotter E1  som är på en ö i solen med vita stränder och värme. Vad göra en fredag? I mörkret. Med ishalka. Dotter E2 kommer hem. Vi är båda trötta. Tar oss samman och betämmer att vi ska sluta slarva med mat. Vi öppnar en flaska vin vi fått i julklapp, vi lagar en karibisk kyckling.
Och det är som om solen kommer till vårt kök.
Vi gör en jättegod salsa på lök och paprika och passionsfrukt, vi marinerar kyckingen som smakar gudomligt, vi gör en stomp av sötpotatis.
Jag tar tillbaka att jag är trött på att laga mat. Jag är trött på att laga mat ensam.
Vi lagar och skrattar och flamsar.
Så härlig en fredag kan bli. Övertalar Ellen att se en stund på På Spåret men de studentikosa programledarna är ju bara överjobbiga att lyssna på i sin märkliga självgodhet. Förstår inte deras ordvitsarfrågor. Vi ser ett avsnitt av Sherlock på TV - tyvärr ett avsnitt som är så genuint fyllt av gammeldags amerikansk kommunistskräck att vi storknar.
Men ingenting spelar någon roll, vi har haft en så härlig kväll, lagat, pratat, skrattat.  
Skapat en egen  karibisk ö mitt i det Stockholmsgråa.


14 kommentarer:

Pia sa...

Matlagning i ensamhet är fruktansvärt tråkigt, men ack så nöjd man känner sig när man gör det ändå.
Men tillsammans med någon kär är det underbart härligt Eva! Precis så som det ska vara. Kram denna soliga lördag!

Eva Swedenmark sa...

Tack fina Pia! Och du har så rätt. Vilken lycka att vi har våra barn och barnbarn. Kram!

Anna/notonmusic sa...

Men åh vad det där lät helt underbart Eva och så sant. Det där med mat ska man dela, helst både att laga och äta. Saknar mina stora ungar när jag läser ditt inlägg :-)

Anonym sa...

Åå mamma, snart är vi hemma, då blir det många delade middagar!! ❤️
E1

Eva Swedenmark sa...

Anna, det är en sån förmån att få låna hem sina stora ungar ibland!

Eva Swedenmark sa...

E1 - längtar efter dig :)

Bo Blomberg sa...

Schysst, visst är det kul att vara fler. Det är ändå det som miljoner års evolution gjort oss - till sociala individer...måste dock protestera mot sågningen av Fredrik o Kristian. Må vara att dom är rätt självgoda o larviga ibland. Men dom är ju också rätt kul och stöttande ibland. Men kanske gillar jag dom bara för att jag gillade "Hassan" på 80-talet...?

Margareta Wahlén sa...

Varm sol i köket låter härligt! skulle behövas just nu i mitt kök med vattenkoppor o allmänt kaos!! Karibisk kyckling låter spännande. Dottern är duktig på mat så hon ska få locka fram lite Karibien en kväll innan hon far norröver igen...

Eva Swedenmark sa...

Laga mat ensam, det är tråkigt. Håller med dig Bosse, men det är ju inte alltid alla har någon att laga med. Fredrik är ju ofta rätt kul, kan hålla med om det, och kunnig. Men jag klarar inte deras självgodhet i kombination ... Kristian nja...ganska torr. Åt Hassan skrattade jag också :)
Jag kanske blir sur för att jag inte alls förstår deras vitsar i frågorna, jag som är bra på korsord fattar sällan frågorna. Gör du?

Eva Swedenmark sa...

Oj jobbigt med barnsjukdomar ... Men Margareta gör som du säger, pigga upp er med en solkväll i Karibien!

Andra året i Hjo sa...

Sådan tur att den karibiska kycklingen smakade. Jo, de allt lite självgoda på På spåret. Inte så pretentiöst på Oldsbergs tid. Fast det får duga för mig. Vad Sherlock är vet jag inte ens.
Trevlig söndag!

Anonym sa...

Ja vad mysigt det var mamma!
Mer matlagning i kväll sedan:)
E2 :)

Eva Swedenmark sa...

Hej i Hjo! ja det duger nog för mig också men jag gillar inte att jag känner mig litet dum när jag inte fattar vitsarna. Dottern ogillar dock starkt programmet. Sherlock är bara en av alla serier med Sherlock Holmes som förlaga, ganska bra avsnitt till en början, usla sen. Finns på Netflix!

Eva Swedenmark sa...

E2, vi tar vår matlagning till nya höjder!!