https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 4 mars 2016

Från hög klack till praktiskt platt, mitt eget skouppror

Två gamla slitna favoriter. Mina vita studentskor som E2 använt betydligt senare. Och ett par så vackra Cartierskor jag köpte i London, kanske på 80-talet? Sparar dem, kan inte göra mig av med dem

Mina nya vackra bekväma Katrinskiskor
Idag vill jag prata om skor.
Vad har ni för förhållande till klackar?
Mitt var gott i yngre dar, nu nobbar jag dem. Det är häpnadsväckande och fullständigt förtryckande att kvinnor ska trippa fram i dessa så obekväma skor.
Tänk er att det skulle vara män som trippade omkring i dessa fot-tortyr-redskap? Just det!
Så jag går runt i livet i platta skor. Mina Camper, har haft dem i åratal, är ljuvliga eller Eccosandaler. Platt platt.
Jag har kvar mina student-skor och vackra skor från min högklacksperiod. Se bilden överst. Letar förtvivlat efter min farmors knäppkängor från 1910-talet som jag använde på gymnasiet men hittar inte just nu. Få bli en annan skoblogg någon gång.

Egentligen passade min gångstil aldrig klackskorna. Jag minns när jag kom till Paris, jag kände att något var annorlunda med mig, jag gick gatorna fram med långa steg, som hemma i Sundsvall, så såg jag fransyskorna som verkligen trippade fram.
Jag var som en liten skogshuggare vid sidan av de superkoketta franska flickorna
Lånat bild från Skråmträskskon av den fina näbbstöveln.

Sedan kom min mer revolutionära period, då hade jag näbbstövlar fram till det att jag kunde ha träskor, sedan träskor hela sommaren tills det var dags för näbbstövlar igen.

Nu har jag skor med broddar inbyggda i sulan på vintern. Annars platta skor. Mest Camper.
Det finns ett undantag. När sonen gifte sig skulle jag köpa ett par platta skor av den fantastiska svenska skomakerskan Katrinski.
Men jag provade ett par med klack, grå mocka med guldkant, se bild,  älskade dem, köpte dem, hade dem hela bröllopsdagen och natten.
Så välgjorda och vackra.

Jag hör på radio att uppror pågår bland kända kvinnor med fötter som blivit fördärvade av vansinniga höga klackor. Ett klackuppror. Victoria Beckham, de höga klackarnas drottning ska sluta med klack och börja med platt.
Det enda vettiga!

15 kommentarer:

tant Hanneles bibliotek sa...

suck... åldern tar sin rätt.

Enn Kokk sa...

Ja, jag har aldrig haft högklackade skor. Inte näbbstövlar heller.

Men massor av lågskor.

Evas blogg sa...

Inga klackar här heller. Jag försökte med det under något år men insåg att det inte funkade. Näbbstövlar hade även jag under en tid av mitt liv. Numera är det platt och fotriktigt som gäller. Det finns massor av fina skor som inte är med klack, så varför kämpa på med skor som är ett fördärv för ens fötter?!

Pettas sa...

Det är svårt att göra sig av med vackra skor och man kan ju alltid använda dem som prydnad, som ett litet skokonstverk.
Ibland hänger jag upp en klänning någonstans bara för att den är vacker.
För det mesta har jag använt lågskor och sandaler eller sandeletter. Men det fanns ett tag som jag gick på styltor, tortyrredskap. Ingen lång tid men tillräckligt lång för att jag skulle gå till mig ett rejält åderbrock. På Söderns kullerstenar hände det. Det brände till och gjorde ont. Och så var det igång. Efter det har jag använt låga skor med enbart liten klack. Helt platta skor klarar inte min fot som har högt valv. Men riktigt klok är man inte som tränger in fötterna i fel sorts skor.
Tur att man kan ändra sig.

Eva Swedenmark sa...

Vet du Karin, jag brukar också hänga upp speciellt vackra kläder i mina rum ibland! Det är ju en njutning att titta på framför allt mina lapptäckeskläder av Birgit Bohlin! Och tur att vi blivit förståndiga klackmotståndare :)

Eva Swedenmark sa...

Hannele! Eller också blir vi förståndiga med åldern :)

Eva Swedenmark sa...

Enn, du är för söt!

Annika Estassy Lovén sa...

Jag gillar klackar! Men jag är förnuftig så till vardags blir det lägre eller platta. Men till fest vill jag gärna ha klackar. Tycker helt enkelt att det är snyggt.

Eva Swedenmark sa...

Eva G! Näbbstövlar tycker jag fortfarande är fint. Men visst är det skönt med vackra platta skor, som du säger så finns så många fina. Katrinski som jag köpte klackskor av till sonens bröllop gör fantastiska platta också. Men hon är i Brasilien och dyker bara ibland upp här hemma!

Eva Swedenmark sa...

Annika, jag tänkte lite på dig när jag skrev och undrade vad du skulle tycka - men du är ju också kokett och fransysk på ett så fint och härligt sätt!

Pia sa...

Jag måste erkänna att jag älskar skor (kan inte räkna dem alla!), och jag älskar klackar! Men är man 156 cm över jordens yta kanske det inte är så konstigt att man vill komma upp en bit. :)
Började på Folkhögskola 1980 i tajta jeans och högklackade stövlar och slutade där med näbbstövlar och plyshbyxor... hahaha. Varianterna under årens lopp har varit varierande kan jag helt enkelt medge.
Dock har jag också med ålderns visdom börjat frångå högklackat. Mina hallux valgusopererade fötter orkar helt enkelt inte med det längre och det är ju så mycket skönare med lite lägre mjukare skor. Vad är väl en bal på slottet..

Men är det fest eller lite finare så är det, då får fötterna helt enkelt stå ut den kvällen, det hör liksom till och jag tycker att det är snyggt.

Å andra sidan så finns det väldigt snygga sköna skor med platt eller lagom (ca 4-5 cm) klack, så jag klagar inte.

Annika Estassy Lovén sa...

:) <3

Eva Swedenmark sa...

Så kul att höra om dina fötters väg genom livet, Pia. 5 cm klack kan jag klara om den är bred. Annars får jag svindel! Och ont i fötterna. Om du älskar skor titta in på Katrinskis sida, underbara handgjorda skor, ämnade att dansa i!

Margareta Wahlén sa...

I garderoben på hyllan långt bak ligger några häftiga högklackade skor! Syndfullt röda… de väckte uppmärksamhet på den tiden det begav sig och skulle säkert göra det än i dag! Men nu skulle jag stappla fram det är nog skillnaden!! Tyvärr…jag tycker det är snyggt med klackar! Inga näbbstövlar för mig!!

Eva Swedenmark sa...

Vist sparar an sina vackra skor, Margareta! Mer som minne än i hopp om att de ska användas. Jag tycker också lagomklackar kan vara snyggt. Om bäraren kan gå snyggt. Inte många kan och få tycker det är bekvämt. Jag hade en chef som alltid hade höga höga klackar. Det smattrade i korridoren när hon kom. Hon tränade på kvällarna sina fötter för att orka genom att plocka upp allting hemma med tårna. Småsaker! Säkert bra gymnastik! Men jag tycker det är jättefint med näbbstövlar i vackert skinn också vid rätt tillfälle.