https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 25 april 2016

Smärtsamt och vackert om att åldras ihop

Jag läser en så fantastiskt bra och vackert formgiven liten bok från fina förlag Bucket Listbooks. Den första i en ny serie klassiker, Simone och Co, främst berättelser skrivna av kvinnliga franskspråkiga författare. Det är första gången  Misstag i Moskva publiceras,  i svensk översättning av förläggaren själv Helen Enqvist.

Denna kortroman  skrevs 1966-67 men publicerades först 1992 i en tidskrift. Ett äldre gift par besöker Moskva och makens dotter från ett tidigare äktenskap. De upplever en kris i sin relation. Det är den yttre handlingen, i djupet av deras själar och hjärtan pågår ett annat drama.

Simone de Beauvoir reste flera gånger med Jean-Paul Sartre  till Sovjetunionen  inbjudna av sovjetiska författarförbundet. 

Det äldre paret har levt länge ihop. Men slitningar finns och gräl som ligger i träda i väntan på att blossa upp. Ändå är de så nära varandra och så beroende av varandra. Det är  en fint skriven, berörande roman om kärleken på äldre dar, om att växa samman och att åldras tillsammans utan att riktigt vara medvetna om att tiden gått. Att upptäcka brister i kropparna som åldras och inse att det finns så mycket man inte längre kommer att eller förväntas göra. Att sluta sig inför varandra och åter tro att allt är slut, att hitta sprickorna i den värld de båda stänger in sig i och nå varandra igen.

Smärtsamt vackert och klokt skrivet. Boken lever kvar i mig, deras samtal. Och påminner om min sorg över att inte uppleva en kärlek som orkade hela denna väg.
.

10 kommentarer:

Camilla sa...

Ah, vad roligt, den där har jag länge tänkt att jag ska läsa. Det får bli till sommarens läshög!

Eva Swedenmark sa...

Camilla: "Vi ger bara ut böcker som måste ges ut. Livet är kort och vi har bara tid för intressanta och inspirerande böcker," skriver förlaget www.bucketlist.se. Det är verkligen sant med denna bok, så snyggt formgiven och så tänkvärd och vackert skriven.

Marina sa...

Ytterligare en bok till läslistan - tack!

tant Hanneles bibliotek sa...

gillade denna - men sluta med sex redan vid sextio...??

Margareta Wahlén sa...

Tack kära Eva för all inspirationsläsning! "Kärlek som orkar hela vägen…" så vackert skrivet…och så vemodigt när det inte fungerar...

Eva Swedenmark sa...

En riktigt bra bok, Marina!

Eva Swedenmark sa...

Tant Hannele, ja det verkade vara ett sorgligt val, en slags uppgivenhet inför åldrandet,

Eva Swedenmark sa...

Tack Margareta .. livet tar outgrundliga vägar. Jag har lärt mig att inte bli bitter för det utan njuta av livet så som det blev och är! Trots allt. Kram!

♥ Hanneles bibliotek sa...

intressant med den politiska upphivenheten - Simone trodde inte längre på kommunismen.

Eva Swedenmark sa...

Ja Hannele! Det fanns nog många teorier i hennes liv som inte höll i den krassa verkligheten!