https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 25 mars 2009

Jag älskar P1 - Lyssna på OBS

Jag älskar P1. Så mycket kunskap och klokhet det finns där. Häromdagen lyssnade jag på OBS detta förnämliga program där så många bra röster medverkar. Björn Kumm, legendarisk reporter kan dyka upp. Ingmarie Froman som ger så insiktsfulla kunniga reportage från Frankrike kan man höra. Det gjorde man 23 mars. Gisèle Halimi har skrivit sina memoarer vid 82 års ålder och hennes budskap är ”Ge aldrig upp”. Ingmarie Froman berättar om boken ”Ne vous résignez jamais”. Kunnig som alltid.
När hon rapporterar om fransk kultur lyssnar jag alltid. Det är få som vet lika mycket om vad som händer där och ger så pigga rapporter om det. Så ska kulturjournalistik i radio vara, inte bara kortisar om det som alla svenska kultursidor alltid tar upp. Ibland tycks det mig som om t ex Kulturnytt är ett ganska slutet rum dit jag sällan känner mig inbjuden. OBS öppnar fönstren för vidare rapporter.
Lyssna nu på OBS om Gisèle Halimi. En spännande kvinna som jag en gång åt middag med, det var länge sedan men jag minns att jag då åt mango för första gången i mitt liv. Hon var dock så briljant och verbal att jag nog inte sa många ord. Men jag minns henne och ska läsa memoarerna Ingmarie Froman rekommenderar.

4 kommentarer:

Annika sa...

Tack för tipset! Förresten - har du och Annica aldrig tänkt på att skriva ett TV-manus utifrån Bärböckerna?

Eva Swedenmark sa...

Spännande bok med spännande titel! Jo, vi tänker hela tiden på att bärserien skulle kunna bli en så otroligt bra teveserie - men vi vet inte hur vi ska bära oss åt med det.Vi är dåliga på att marknadsföra oss själva. Det är böcker som har många läsare men som inga tidningar talar om, vi är för folkliga kanske tror jag för att passa in i den smala kulturbevakningen.Men rätt som det är så....? Trägen vinner säger vi ständigt till varandra.

Annika sa...

Samtidigt finns det ett ständigt behov av goda berättelser och folkligt är väl inte fel när det gäller tv formatet? Men det är inte lätt att sälja sitt eget verk eller sig själv.

Eva Swedenmark sa...

Ja vi tycker ju att vår folkliga berättelse skulle passa så bra - men det är som du säger, det är svårt att sälja sig själv. Det är så lustigt med bärböckerna som så många kvinnor läser men som t ex Amelia, tara, DV eller M inte skriver om någonsin.