https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 14 mars 2009

Garvar inte åt det grova och grabbiga

Man skulle vara stolt över att bli utvald till att bli invald och förnedrad på mitt gymnasium - men jag känner olust inför den förnedringshumor som nu blommar i teve. Som Grillad i SVT där kändisar ska "roastas" - "grovt och grabbigt", skriver Mattias Hermansson i DN.

Om man döper ett program till Ballar av stål, vilka tittare vänder man sig till då? Jag känner mig inte tilltalad av att se femmans nya satirsatsning. En gång i tiden blev jag invald i föreningen Vigor i Sundsvall, i invalsproceduren ingick att man skulle utföra förnedrande handlingar på stan och göra bort sig, bli utskrattad. Jag fick göra något så milt som sälja julgranar i märklig mundering i början av september på torget, men det ingick också en massa förnedringsmoment i invalet. Dessutom skulle man var stolt över att bli utvald till att bli invald.

De flesta valdes in pga av att de kände andra, att de tillhörde en liten inneklick i Sundsvalls högre kretsar. Sen kunde killar bli invalda för att de var roliga (som min kompis C) och tjejer för att de var söta - trots att de kom från "fel" kretsar. Jag ville så gärna bli invald, jag kom in på sötkvoten.
Efter ett år lämnade vi Vigor, C och jag. Det var en förening för inbördes beundran, roligare utifrån än inifrån.
Olusten inför förnedringshumorn bär jag med mig, och minnet av hur balla de tyckte att de var, de som hittade på de sk skämten och förnedringsriterna. Skrattade man inte med så var man dum och humorbefriad. Jag valde att inte skratta med när jag samlat mod till det.
Intervjuerna inför Ballar av stål fick mig att minnas Vigor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så obeskivligt töntigt att kalla ett program Ballar av stål - vad är det för potensbehovsförstärkande små män som behöver en sån rubrik? Själv skulle jag över huvud taget aldrig börja titta på ett program med en sånt pubertalt namn.
Det är ju löjligt.
K/

Eva Swedenmark sa...

Ja håller med. Och jag tänker inte titta. Skulle inte ens ha skrivit något om det inte fått mig att tänka på de puerila riterna i Vigor - det är inga roliga minnen, riktiga ångestminnen faktiskt.

Anonym sa...

Det är ju bara ett av raden av förnedringsprogram. För mig är det grabbhumor som jag är glad att slippa.
K.

Eva Swedenmark sa...

Ja alternativet avstängning finns ju alltid, men varför är det så mycket grabbhumor i teve, K.? Det tycker jag är ett dåligt tecken i tiden.