https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 4 april 2009

Om hur kvinnan jagades in i slöjan igen


Jag beredde mig på en lat lördag med lite yoga. Men läser i tidningen att alerta bokförlaget Tranan har ett seminarium med den algeriska författaren Maïssa Bey. En av mina favoriter som jag förgäves försökte övertyga ett bra förlag att ge ut. Hon skriver så starkt om kvinnan i Algeriet, ett ämne som verkligen intresserar mig sedan jag var där på en traumatisk resa 1969. Det säger så mycket om kvinnans situation i världen. Här kämpade kvinnorna sida vid sida med männen i kampen för befrielse, se den skakande filmen "Slaget om Alger"! Men efter befrielsen tog männen över, kvinnorna jagades in i slöjan, tillbaka till hem och förtryck. I stället för att dela segern och ta halva makten. Maïssa Bey är en av de kvinnor som skriver om detta. Cette fille-là till exempel. En bok har kommit på Tranan i svensk översättning, De utsatta. Jag återkommer med mer om Maïssa!

1 kommentar:

Roza sa...

Det är bra att någon skriver om det, det behöver uppmärksammas mer. Har hört lite om Maïssa Bey, får läsa lite från henne! Tack för tipset.

Svar till din kommentar:

Ja, vildskrift är en väldigt bra övning tycker jag. Man blir liksom fri till att skriva, utan några som helst förbehåll.