https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 3 april 2009

Den här kolumnen av Anna Larsson tycker jag alla ska läsa

Varje vecka skriver Anna Larsson skarpa, arga, kloka, välformulerade kolumner i Svenska dagbladet. Nu citerar jag en bit rakt av och länkar till den. Jag säger bara: Läs den!

"Kvinnor kan man klumpa ihop och dra förmenta slutsatser om lite hur som helst. Män däremot generaliserar man inte om ostraffat. Män är individer. De som slår sina fruar, våldtar och sätter på småflickor är enskilda idioter som inte har något med manlighet att göra. Den som säger något annat, som ändå tycker sig se ett samband, blir bespottad och uthängd som en rabiat manshaterska. Så riktas uppmärksamheten bort från det egentliga problemet. Vi slipper göra upp med manskulturens kanske mörkaste sida – kvinnohatet."

Hon citerar ur Stephan Mendel Enks "En uppenbar känsla för stil". Läs den för övrigt! : ”Den dominerande manligheten är en våldsideologi, en livsfarlig logik, en kollektiv sinnessjukdom och en evig tävlan där kvinnor bara är statister.”

5 kommentarer:

Lövet sa...

Och Mendel Enks-citatet det är inte en generalisering det...

...Nej det är ytterst specifikt och preciserat.

Jösses!

Annika sa...

Vet du Eva att sonen läste Stephans bok och tyckte att den var så himla bra! Nu har även maken läst den och även han gillade den. De är båda känsliga, mjuka och kvinnoälskande män (T är nästan mer feminist än vad jag är!) och de tyckte det var skönt att få bekräftelse på att de är inne på rätt spår. Verkligen en bok att rekommendera.

Maria Herngren sa...

JA, kan bara instämma!!!
Och så praktiserade jag din beröm-rekommendation Eva, och skrev och tackade henne direkt.

Anonym sa...

Intressant att Anna Larsson skriver om kvinnohat när hennes artikel är ett direkt manshat... Vad är det med folk som har har åsiktspaket som en påse andrahandssorteringsgodis. Lite bitar av allt möjligt, mmmmm saltsura jordgubbslakrits. Argument som håller max en motfråga som aldrig får ställas för då är man kvinnohatare.

Eva Swedenmark sa...

Tack för kommentarer. Anna Larsson skulle jag inte alls beteckna som en manshatare, precis tvärtom, men det är mansschablonen, den som Mendel-Ek skriver så jättebra om, som hon, och jag, hatar. Och alla tänkande män också för den delen. Jag tycker synd om män som tvingas leva upp till alla dessa sjuka ideal - men ni män måste själva ta den kampen och befria er! Precis som vi kvinnor tar kamp för feminism, mot alla de sjuka roller samhället vill tvinga på oss.Kan bara än en gång rekommendera den boken till läsning!