https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 10 april 2009

Vilka deckare väljer ni att läsa i påsk?

Vilka är dina tre favoritdeckare? frågar Lyran lämpligt inför påsk. Kul att tänka på även om jag nästan aldrig läser deckare längre. Det var en tid då jag kastade mig över PD James nya eller Elizabeth George. Men så blev jag mordtrött och ännu mera mörkrädd och slutade både skriva och läsa deckare.
Här är min lista i alla fall på tre hållbara favoriter. Man får välja antingen personer eller författare. Kolla in på Lyran och tänk till! De två första på min lista kan jag till och med läsa om - vilket är det mest otroliga betyget för en deckare.
1. Dorothy Sayers romaner om Harriet Vane med lord Peter Wimsey, vilka deckarklassiker! Håller alltid. Kastar jag aldrig ut ur min hylla.
2. Patricia Highsmiths romaner om Tom Ripley likaså. Jag gillar alla hennes psykologiska romaner med grundfrågan: Vad skulle du själv kunna göra dig skyldig till?
3. Jag har kämpat hårt för att hitta bra franska krimromaner eftersom jag är en riktig frankofil men inte hittat några. Tips någon? Så på tredje plats väljer jag mellan Minette Walters, PD James eller Elizabeth George. Det blir den kvicka välskrivande skickligt intrigbyggande PD James. En så klassisk väluppfostrad dam med de mest rysliga fantasier.
Vad väljer ni?
Glad påsk!

10 kommentarer:

Annika sa...

Tyvärr, inte heller jag läser deckare längre och några franska kan jag inte heller. Fast PD James och Elisabeth George är säkra kort.

Ango sa...

Jag älskar deckare och tänkte ta och komma vidare med Anna Janssons böcker i påsk. Jag tänkte också läsa "Mamma, pappa, barn" av Karin Gerhardsen i påsk. Men först ska jag läsa färdigt den Charlotta Öhlanders bok "och himlen var oskyldigt blå" om den ohyggliga tsunamin i Thailand 2004. Det smärtar att läsa den, men då är min smärta obetydlig mot den som alla drabbade kände och fortfarande känner.

Ha en alldeles underbar påsk!
Kram
/Ango

Lyran sa...

Patricia Higsmith har jag alldeles missat att läsa, men jag har så klart sett filmerna. Det kanske vore ett bra alternativ om jag blir deckarsugen igen. fast jag är inte heller så mordsugen nu för tiden :-) Kul att du hittade Tematrion och Glad Påsk!

Eva Swedenmark sa...

Hej Lyran: Kul idé med tematrion. Jag gillar inte alls filmerna om Tom Ripley, däremot är Patricia Highsmith fascinerande amoralisk.
Glad påsk själv!
Ango: Anna Larssom borde man kanske prova på? Glad påsk!
Annika: Det måste vara kris om du inte heller känner till någon bra polar. Jag läste på rekommendation av kloka Ingmarie Froman Fred Vargas och Didier Daeninckx - men nej... Hoppas du har det bra på din ö!

Eva Hillén Ahlström sa...

Själv hade jag gärna läst någon ny roman om Amanda Rönn av Emma Vall. Men tyvärr är ju Emma less på att skriva deckare :)

Trevlig påsk i alla fall till er alla tre.

/Eva

Eva Swedenmark sa...

Hej Eva!
faktum är att jag jättegärna vill skriva en sjätte bok om Amanda - det gäller mest att hitta tid för oss alla tre eftersom det är ett rätt stort arbete att skriva en kriminalroman. Men det är ingen tvekan om att jag väldigt gärna vill - mordtrött eller ej!! Jag är liksom nyfiken på vad hon har för sig.
Bästa påskhälsningar

Maria Herngren sa...

För mig blir det också sällan deckare numera. Men inte för att jag är mordtrött utan snarare deckarmätt (på att läsa dem - men inte att skriva) och att det är så mycket annat jag vill läsa också och så lite jag hinner. Dessutom har jag inte samma behov av att betvinga min egen mörkerrädsla längre. Den har (inte med åren, men väl med antalet lästa och framförallt skrivna deckare) blivit så mycket bättre, alltså lindrigare.

Anonym sa...

Hej! Jag läser "Hallon och hat" i helgen, så inga deckare. Östersund ligger mig varmt om hjärtat av olika skäl.

Glad Påsk!
Susanne i Sundsvall

Enn Kokk sa...

Jag har sju till svenska översatta deckare i mina deckarhyllor av fransmannen Pierre Magnan. Han är klart läsvärd.

Sen finns ju Simenon. Jag kan tänka mig att du har (berättigade) synpunkter på hans privata kvinnosyn, men det finns åtskilliga böcker i hans oändliga serie om komissarie Maigret, som hör till de litterära topparna inom deckargenren.

Eva Swedenmark sa...

Enn: Magnan känner jag inte till, måste kolla! Tack för tipset. Simenon så klart, oj vad jag lärde mig franska genom att läsa honom. Det var som att stiga in i en annan värld där man tog un petit blanc vid le zinc!

Susanne i Sundsvall! Hoppas du gillar vår Hallon - snart kommer Lingon!