https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 25 juni 2009

Dasstömningen visade sig vara en skitsak - vi tar hand om vår kära boning

Det finns roliga och mindre roliga uppgifter som måste utföras på landet. Till det mindre roliga har vi alltid räknat att tömma dasset. Vi har ett utmärkt ekologiskt "Sjögrens dass". Två hål, två behållare. Varje år skiftas behållaren och det hål som användes förra året plomberas. I den som legat i vila ett år har innehållet blivit jord, himla ekologiskt. Men - det var en uppgift som alltid utfördes av husfadern. När jag tagit över stället efter skilsmässan drabbade insikten oss. "Men dasset då..." Vi bleknade vid tanken ... iförde oss gummistövlar, handskar, gamla kläder, sjaletter - och insåg efter en stund att det var en skitsak som var snabbt utförd att tömma behållaren på jord och skifta hål.
Sedan dess turas vi om varje år att tömma dasset och det som tidigare omtalades som ett av denna jords och alla somrars storverk visade sig som så ofta vara lätt som en plätt. Ingenting att stöna över. Jag skrattar åt mig själv när jag tänker på hur många middagar jag lagat och hur många pajer som gräddats som kompensation för att jag inte utförde dasshantverket.
Idag har Ellen och jag skött hela dassdetaljen på ett förnämligt sätt. Vi fick utmärkt jord till nya växter. Och vi är så otroligt nöjda med oss själva. Vi har tagit hand om vår gamla boning!

1 kommentar:

Annika sa...

Kvinnor kan! :-)