https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 24 augusti 2009

Man kan känna sig rätt maktlös som författare

Idag är det möte på Författarförbundet om hur vi författare kan skydda våra rättigheter och bland annat ta tillbaka avtal som förlagen ligger på utan att ge ut nya böcker. Jag tänker på det nu när jag ivrigt väntar på en ny upplaga av Smultron och svek. Den ska levereras idag. Annica och jag som var så glada över att pocketupplagan sålde slut blev ju riktigt deprimerade när Månpocket inte vill nytrycka en upplaga och än mer deppade när vårt förlag, utan att fråga oss, hade makulerat de återstående inbundna exen. Det är kontraktsvidrigt - ändå krävdes massor av mail och diskussioner för att få till stånd en uppgörelse. Den innebär att vi nu får en upplaga av Smultron och svek och att vi tar tillbaka rättigheterna för den första Bärboken.
Man känner sig maktlös som författare mot de stora förlagen.
Vi har tagit tillbaka rättigheterna för den första Emma Vall-boken också, Flickan i medaljongen. Snart kommer Annica hit till mig och vi ska skapa underlag för ett nytt omslag. Det blir spännande. Författandet är sannerligen inte bara skrivande utan mycket annat också!

2 kommentarer:

Annika sa...

Inte kul. Men om ett förlag ändå inte är intresserat av att göra nya upplagor av en bok kan de väl lika gärna ge tillbaka rättigheterna till författaren? Att låta dem bli hyllvärmare ifall-att verkar helt enkelt... onödigt.

Evas värld sa...

Just nu pågår en jättefight mellan Bonniers och Författarförbundet. Bonniers vill förmå författarna att skriva bort sina rättigheter i ett otroligt luddigt och flummigt avtal som bara gynnar förlagen. Därför tar SFF strid nu och uppmanar alla medlemmar att ta tillbaka rättigheterna för sina backlistböcker - det representerar kapital i en framtid där Google finns, där det blir marknader för e-böcker , print on demand och annat idag okänt - men alla de rättigheterna vill Bonniers ha för allt författarna gett ut på förlaget.