https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 6 oktober 2009

Bilder som stimulerar fantasin

Jag var på Nationalmuseum idag och såg Caspar David Friedrich-utställningen Den besjälade naturen. Ett nittiotal verk visas och det är en upplevelse att vandra runt och in i målningarna. För det är så det känns. Bilderna har en poetisk dimension. När jag ser en del av naturmålningarna tänker jag på Sagan om ringen, det är som de landskap Ringens sällskap vandrade igenom i min fantasi. På många av bilderna står en människa bortvänd, vi ser ryggen på en betraktare som ser ut över landskapet och det är lätt att i fantasin bli betraktaren. Man skulle inte endast måla vad man såg framför sig utan även vad man såg för sitt inre, enligt konstnären.

I Galleriet på entréplan visas en separat utställning av samtidskonst i dialog med arvet efter Friedrich. I utställningen Friedrich, åtta samtida kommentarer, möter du verk av bland andra Karin Mamma Andersson, Cecilia Edefalk, Denise Grünstein, och Sigrid Sandström. Jag blev mycket fascinerad av Denise Grünsteins fotografi Första resan med likheter med Friedrichs målning Munken vid havet där en liten ensam figur i munkkåpa, med ryggen vänd mot betraktaren, blickar ut över havet. Klicka på hennes namn ovan så kan ni se hennes bild.

Hunger efter konst, men även hunger... så efter utställningen gick vi till Nationalmuseums trevliga restaurang - god mat, fin konst=bra lunch idag!

4 kommentarer:

Jenny sa...

Och jag var på Moderna idag och fick guidadvisning av Salvador Dalí-utställningen. Dalís konstverk fick mig att tänka att det krävs en humorist för att vara surrealist.
Nästa konstutställning jag ser blir den som du tipsar om på Nationalmuseum.

Evas värld sa...

Jamen då får jag ta och ge mig av till Moderna, jag skäms över att jag är så dålig på att besöka alla våra fina museer - nu får det bli bättring!

Eva sa...

Både Caspar David Friedrich och Salvador Dali. Eva, du beskriver så bra hur det kan kännas att se bra konst. En inbjudan att få följa en annorlunda blick.

Annika sa...

Såg tunnelbanereklamen och blev direkt sugen på att åka till Nationalmuséet! Han får mig att tänka på John Bauer...