https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 19 oktober 2009

Hur har ni det på gardinfronten?

Gardiner, det har jag hemma. Vill inte att alla ska kunna se in på mig. Här i Hoi An förundrade jag mig över att hotellägarfamiljen lever sitt liv för öppen ridå. De har en glasvägg mellan foajén och vardagsrummet. Men så ska det tydligen vara. Skulle de dra för gardiner skulle de misstänkas ha skumma affärer för sig. En lärare på Ellens skola hörde till och med om en familj som varit hjälpsamma mot några européer och fått en luftkonditionering som tack. Men de upptäckte att gåvan inte användes och frågade försynt varför? Generat svarade de vietnamesiska vännerna att för att använda den måste de ju stänga dörrarna och då skulle grannarna undra vad de hade för sig.

Så olika kan det vara. Men gardinmodet skiftar ju också hemma. Vännen Maria hatar gardiner, när jag var hos exmannens släkt i textilstaden Borås var det däremot nya gardiner till varje helg. Hur har ni det på gardinfronten? Själv kör jag mest hemma med ituklippta vackra saris och en del tunna vita fladdrande gardiner.

8 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ja nog har vi gardiner allt. Men är ingen som byter titt som tätt. Definitivt inga julgardiner. Jag tycker det känns mer ombonat med gardiner.

Var dag bär guldkorn sa...

Ja gardinhatet kan ju komma ur det där bytandet var och varannan helg ;-) I en bygd där man tycktes värdera folk efter gardiner. Ju oftare man bytte och ju dyrare de var desto mer värd verkade det som om man var. Åh, gardiner är hemskt, dessutom stänger de ute ljuset.
Hemskt är också låsta och stängda dörrar. Utom en enda: toadörren.

Jenny sa...

Jag är nog lite som du Eva, hänger upp en fin gardin där det passar, och mestadels arvegods.
Eftersom jag inte har någon insyn här på landet är det inte heller så viktigt att gömma sig. Men i stan hade jag persiennerna nerdragna mest hela tiden. Men inte för skumraskaffärers skull ;)

Annika sa...

Vi har gardiner men de är antingen tunna eller så dras de ifrån fönstren ordentligt. Jag tycker som Eva att det blir mer ombonat med gardiner + att de dämpar ljudet. Men jag kan även tycka att vissa gardinlösa rum är väldigt vackra. Och jag byter aldrig gardiner, tvättar dem bara och hänger upp dem igen!

Granne med potatisodlaren sa...

Vid älvens strand finns det gardinälskare som byter gardiner till advent, jul, nyår, vårvinter, påsk, sommar, höst. Jag byter om det känns kul. Mina gardiner är för det mesta vita. Men det händer att jag tar fram mina egentryckta med ringblommor. När jag växte upp satta min mamma upp gardiner till julen 1968, de sitter fortfarande uppe.

Pia sa...

Gardinerna sätter karaktären på hela rummet, så därför byter jag gardiner när jag vill ändra rummets utseende. Om man, som jag, har neutrala färger i möblerna blir allt annat som går att ändra i rummet accessoarer. Därför är gardinerna viktiga, men de ska även släppa in ljuset.
Jag tycker att det är snygg med gardinlösa fönster, hos andra, men inte hos mig! Dessutom säger ett fönster väldigt mycket om den som bor där, vilket är rätt intressant..

Evas värld sa...

Som med allt annat är det väl precis det Pia säger - om man låter personligheten speglas i gardinerna och inte ger efter för hur andra anser att det ska vara, då blir det bra. Gamla vackra gardiner, till och med arvegods som Jenny skriver eller Evas hemskapade är så fint. Men det viktiga är ju att det inte blir som den erfarenhet Maria o jag har från Borås med detta eviga bytande.
Jag hade faktiskt en gång hemvirkade röda julgardiner Eva! :) men påskgardiner har jag aldrig haft. Och jag gör som Annica, tvättar och hänger upp igen.

Evas blogg sa...

Jag hade också julgardiner i köket när barnen var små.Grupptrycket när vi levde lantliv, där ALLA kvinnor pratade om sina julgardiner :)