https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 13 oktober 2009

Jag läser böcker med pennan i högsta hugg

Isabel Allende skriver om viktiga redskap i livet: "Ett selektivt minne så att man bara kommer ihåg det som är positivt, en naturlig försiktighet så man är rädd om nuet, och en utmanande optimism för att kunna möta framtiden."
Hon lärde sig också "att vara hjälpsam och inte klaga för det är inte bra för hälsan".
Bra handfasta råd från min kvällsbok just nu. Jag gillar att läsa med en penna i handen och stryka för saker jag tycker om. En bok ska läsas med pennan i högsta hugg (vilket roligt uttryck förresten) så man kan ta vara på aha-upplevelserna! Eller?

6 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Ja, absolut. Jag gör det i alla fall. Brukar sätta fast en post-it-lapp modell större på bokpärmens insida där jag noterar hänvisningar till sidor som jag finner intressanta att återvända till. Eller så skriver jag direkt på bokens första blanka sidor (sidnummer plus event ett "minnesord"). I själva texten blir det bara en lätt markering i marginalen. Där vill jag helst inte göra noteringar med hänsyn till mina efterläsare eftersom det sällan bara är jag själv som läser boken.

Om det händer att jag saknar en penna, blir det hundöron på sidorna. Det är det många som avskyr, men mig stör det inte.

Sedan gillar jag att skriva av intressanta citat. Bevara de för mig själv. Tidigare hade jag en särskild skrivbok till det, numera hamnar citaten i ett inlägg på bloggen, separat eller i samband med recension.

Evas värld sa...

Ivana - det var ju en bra idé med post it-lappen att kludda på! Jag har också en citatbok, men jag glömmer oftast att skriva i den.
Förr var jag mer vördnadsfull mot mina böcker. Nu viker jag också ett hundöra ibland, skulle inte ha drömt om det förut.Det känns kanske som om jag mer direkt kommunicerar med de böcker jag läser idag, slår det mig nu. Då måste man ju skriva, stryka för, vika öra, det blir som ett samtal.

Jenny sa...

...det blir som ett samtal." Så fint uttryckt!
När jag varken har papper eller penna tillhands, vilket dock är sällan, och vill anteckna något jag läst, tänkt eller sett, skriver jag sms till mig själv som jag spar i utkastkorgen. Modernt va? ;)

Evas värld sa...

Jenny du är så modern!!! Här sitter man med sin blyertspenna och sina hundöron :)

Annika sa...

Jag gör mentala noteringar som jag givetvis glömmer bort så småningom. Så jag håller med - fram med pennan istället! Eller mobilen då kanske... :)

Evas värld sa...

Ja, dom små mentala noteringarna sitter inte riktig fast i mitt huvud!