https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 19 november 2009

Jag ska sluta skriva för att prestera och i stället låta fingertopparna dansa fram helt oväntade budskap

Jag läste Mahis blogg nu på morgonen och den gjorde mig glad och gav mig inspiration.
"We seem to think that we can bargain with God....we say; "If I pray every day for 3 months and get what I want then I will serve you as a true devote." "If I practice this much or that much I should have reached a certain level."
Even desire for liberation is bondage.
"Detach" says Patanjali, even from liberation, from reaching a certain goal. Work on with joy to be alive, to serve, for the joy of being together with yourself and others. This is yoga."

Jag läste det, orden sjönk sakta in i mig och jag insåg med förfärande tydlighet att jag tappat något i mitt skrivande det senaste halvåret. Jag har tappat glädjen och lusten. Jag har varit så programmerad på att slutföra projekt, det var så många manus på gång, jag har gått vilse. Därför blev jag så deppad i somras. I Vietnam kom lusten tillbaka i det kravlösa skrivandet. Och det är precis så som Mahi talar om yoga som jag känner för skrivandet: Jag ska inte skriva för att uppnå mål, för att förverkliga dimmiga drömmar. Jag ska skriva i glädje över det jag vill uttrycka och leta efter just det. Sluta prestera. Låta fingertopparna dansa fram helt oväntade budskap.

6 kommentarer:

Annika sa...

Så fort man börjar ställa en massa prestationskrav på sig själv försvinner lusten. För en författare måste det vara förödande.

Granne med potatisodlaren sa...

Låta fingertopparna dansa fram helt oväntade budskap...så vill jag också känna. Ett sant poetiskt budskap!

Evas blogg sa...

Klokt budskap. Det är så lätt vi fastnar i kravtänkandet och då får kreativiteten sig en törn.

Mahi sa...

Vad roligt att jag fick dela med mig av en tidlös kunskap. Vi vet ju det här men behöver påminna oss om och om igen. Jag tänkte idag på hur små barn jobbar så intensivt med att utvecklas och det sker endast utifrån glädje. Dom är helt absorberade i nuet. Delad glädje är dubbel glädje.

S o F sa...

Tittar bara in och tackar för besök och kommentar hos mig. Tack! :)

Evas värld sa...

Jag har känt mig glad över denna insikt som man ständigt måste erövra, på nytt och på nytt. Tack alla för era kommentarer. Tack Mahi!