lördag 12 december 2009

Vi vänder på de givna könsrollerna och ser världen i nya perspektiv

I min blogg skrev jag igår om Nobelstiftelsens uppmaning att damerna inte skulle bära svart - jag föreslog att de nästa år uppmanar HERRARNA att inte bära svart. Jag vill se kungen i gult, Daniel i lila, prinsen i rosa och varför inte Horace i något riktigt glatt och inbjudande men inte alltför urringat och utmanande - tänk tanken och fundera över hur tydligt genusperspektivet blir! 


Det finns flera fina barnböcker som vänder på genusperspektiven och får oss att se världen med nya ögon. Jag kan varmt rekommendera Maria Herngrens Ingen får veta om den lilla killen som önskar sig en docka.
Två av mina favoritbokbloggar lovordar boken Kalle som Lucia av Anette Skåhlberg, text och Katarina Dahlquist, bild och jag längtar efter att läsa den, läs mer hos:  Lyran  Bokmania

Så här säger Bokmania: "Jag tycker mycket om boken Kalle som lucia. Berättelsen är fin och illustrationerna är helt underbara: stora härliga bilder och ansikten som uttrycker tydliga känslor. Varma färger, julstämning. Det är en magisk, strålande och vacker bok som handlar om jämställdhet som den mest självklara saken i världen. Jag hoppas att det finns många (fördomsfria) föräldrar som skyndar sig att beställa Kalle som lucia (och Kalle med klänning) till sin avkomma. Finns även som ljudbok. Beställ bekvämt via Sagolikt Bokförlag."

Läs här förresten den underbara historien om hur alla barn på dagis fick tyllkjolar att snurra runt i 

7 kommentarer:

KaosJenny sa...

Ha Ha, riktigt härlig idé att även gossarna får klä sig tjusigt på Nobelmiddagen. Det skulle antagligen göra ända revolution ända ner till minsta killen på dagis om det lyckades... Massor av pojkar som tittar på glitter och konstaterar att det är för tjejer med lite sorg i rösten. Kanske skulle det även påverka annat när det gäller könsroller :-)

Pia sa...

Ska genast beställa "Kalle som lucia" till mina små musketörer, vet redan nu att Emil kommer att älska den!
Tack för tipset Eva!

Var dag bär guldkorn sa...

Åh, vilken fin Luciapojke!!!
De böckerna måste jag också skaffa.
Och vilken underbar Nobelmiddag du gett mig i fantasin Eva (jag som aldrig förmått mig att se dem på teve - bara tänkt att om jag någon gång får en inbjudan i livet där det står frack & långklänning på så vet jag precis vad jag ska klä mig i. En hemlig liten dröm jag haft sen jag var väldigt ung nämligen om att nån gång få skrida fram i frack. Åh, det skulle jag älska! Och tror att det tillfället kommer också). Nu ska jag gå och sova, blunda och tänka på alla "kändismän" som går runt i Stadshuset bredvid svartklädda kvinnor medan de själva har på sig gula kostymer eller rentav någon vacker lång kaftanliknande klänning a la Tomas di Leva. Ja det vore väl underbart!

Kat sa...

Underbart, tack! Jag vill också se Horace, kungen och andra i färg, urringat och högklackat....och? Så jag tänker klä mig i svart-svart, om och när jag blir bjuden till Nobelmiddag.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Att vända på perspektivet gör att jag ser hur tidningarna objektifierar alla kvinnor från drottningar till Nobelpristagare och behandlar dem som objekt som minsann inte ska vara utmanande, men glatt lagom färggranna, något år har man kommenterat männens klädsel också men för det mesta slipper de undan. Läs bloggen: http://skrietfrankarnfamiljen.blogspot.com
den roliga historien om dagiset som sydde fina tyllkjolar att snurra runt i åt alla - pojkar som flickor!

Evas blogg sa...

Nu har jag varit in och läst på Sagolikts hemsida. Fascineras över bilderna. Färgerna gör mig helt lyrisk!

Annika Estassy sa...

Tack för tipset Eva, nu vet jag vad systersonen ska få i julklapp!