https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 19 mars 2010

Den bästa novell jag någonsin läst

Det här är den bästa novell jag någonsin läst. Det är inledningsnovellen i Nam Les Båten: Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja. Jag kommer att skriva mer om boken när jag läst den helt igenom. Men just nu är jag så tagen av hur innehållsrik och vacker den första novellen är att jag bara måste skriva det. Jag säger bara: Läs den!
Ni kanske vet att detta är Nam Les debutbok, en novellsamling. Att han är båtflykting från Vietnam till Australien, utbildad jurist som gått författaskola i Iowa. Det är bakgrunden. Han skriver på en vacker, glasklar lyrisk prosa. Jag har ju inte läst den på engelska,  men den svenska språkdräkten är så känslig och pregnant  att jag lovordar översättaren Ylva Mörk. Det känns som om Nam Le putsat på varje ord han valt att ta med. Men det är inte bara språket förstås i novellen. Det är också denna längtan efter kontakt han beskriver och hur skickligt han återberättar en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden men utspelas under några korta dagar. Det finns en sådan  underton av vemod och också längtan, denna eviga, oupplösliga men svåra kärlek mellan barn och föräldrar. Hur man är tillsammans och ändå ensam. Jag återkommer till denna bok. Just nu är jag så imponerad att jag måste få dela med mig!

9 kommentarer:

Victor Estby sa...

Jag förbannar att jag är en sådan långsamläsare som har alltför många olästa böcker i hyllorna och på nattduksbordet. Har hört och läst så mycket fantastsiskt om Nam Les bok att jag skulle vilja kasta mig över den bums.

Evas värld sa...

Victor, den som väntar på något gott....

Granne med potatisodlaren sa...

Jag blir så glad när du tipsar om böcker som jag annars kanske missar. Jag ser verkligen fram mot att läsa en bok med vietnamesiskt perspektiv.

KaosJenny sa...

Låter som något att kasta sig över... Kram

Evas värld sa...

Eva! Novellerna utspelar sig runt hela världen och jag har bara läst den första - och oj! Så bra.

Jenny! Ja, kasta dig över den!

Jane Morén sa...

Har lite samma problem som Victor. Har en kasse böcker vid sängen som jag måste läsa först. Men jag kommer absolut inte kunna motstå boken efter dit inlägg.

Evas värld sa...

Jane! Boken finns ju kvar, det är det fina med böcker. Jag har lite av journalistgenen kvar, stressar i mig det nya. Men du har tid! Den finns och kommer till och med i pocket så småningom.

djufmary sa...

blir väldigt inspirerad att läsa denna bok..Tack för boktipset. Jag återkommer gärna hit, till din sida
-Marie

Evas värld sa...

Hej Marie! Väldigt välkommen tillbaka