https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 8 mars 2010

De föräldralediga papporna med sina barnvagnar på tvåans buss gör mig glad

Det finns mycket man kan vara besviken över när det gäller jämställdhet och hur långsamt det går. Men det finns en sak som jag tycker är så bra och det är Sverige unika föräldraförsäkring som ger papporna rätt att vara hemma med sina barn. Jag vet så väl att man kan ta fram siffror på det också, visa hur långsamt det går. Men jag ser ändå utvecklingen omkring mig, med vilken självklarhet unga pappor idag tar ansvar för sina barn, ser det som naturligt att ta sin del av barnledigheten och verkligen deltar på ett helt annat sätt än sina pappors generation. Varje gång jag åker med tvåans buss på söder är det flera pappor som kommer med vagnar med små barn. Det finns en naturlighet i deras ansvar för barnen som är så självklar - ändå var det en nyhet för inte så länge sen. Det är något jag blir glad över. Jag ser små pappagrupper fika på Nytorget med sina mycket små barn i vagnar. Det är fint!  
På bilden från 1974 tar mina barns far ut sin föräldraledighet, det är första året män har möjlighet att göra det - och jag tror det var väldigt viktigt för både far och son.

5 kommentarer:

Annika sa...

Problemet är fortfarande det att män tjänar mer än kvinnor och därför väljer bort pappaledigheten för att det blir för dyrt. Men jag tror som du, att även om det går långsamt så är det alltfler pappor som tar ut föräldraledighet. Undrar om det skillnad på storstad och landsort?

Evas värld sa...

Det är nog skillnad i olika delar av landet, men jag tror ändå att det innebär en attitydförändring som är otroligt viktig. Tänk när jag var liten ansågs det omöjligt och omanligt för en man att dra barnvagnen. Idag är det väldigt naturligt för de flesta unga pappor att verkligen ta del i skötseln av barnen. Och som sagt, jag älskar att se alla de unga södermännen med sina vagnar med bebisar i prata med varandra om barnen. Jag tjuvlyssnar!

Cecilia N sa...

När vi flyttade till Östergötland från Västergötland 1969 reagerade mamma på att här fanns det pappor som körde barnvagn. Det fanns det tydligen inte på andra sidan Vättern.

Huruvida det var det inflytandet som gjorde att jag var mycket ute med pappa på skidor och i båt, eller om det var för att mamma blev sittandes med en bäbis, eller om det var något annat, det vet jag inte.

Granne med potatisodlaren sa...

I Överkalix är papporna sämst på att ta ut föräldraledighet. Förklaringen är att där har unga kvinnor en mycket högre arbetslöshet.
I och med att 90 procent av alla löner ryms under taket för föräldraförsäkringen tror jag inte att någon låter bli att ta ut föräldradagar pga av ekonomi. Man skyller på det , men...
Jag tycker att det är dags att var och en av föräldrarna får sin del av föräldraförsäkringen. Då kan inte den vändas mot kvinnornas möjlighet att få samma lön som männen. Under ett liv tjänar kvinnorna 4 miljoner kronor mindre än männen i vårt land.

Evas värld sa...

Oj Cecilia, inte trodde jag man tänkte så 1969, sent, undrar hur många pappor där som tar ut sin ledighet idag och inte bara lämnar mammorna med bebisarna?!

Jamenvisst, Eva. Man delar ju inte semester eller andra förmåner sådär slumpmässigt i ett par. En pappa har lika stort ansvar för sitt barn och ska ha och ta sina föräldradagar, det tycker jag med.