https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 8 mars 2010

Och om Göran Persson hade fötts som kvinna - vad hade han då blivit?

Ja, jag vet att det är 8 mars idag men jag hittar inget särskilt sätt att högtidlighålla den. Men jag tog fram en bok vi skrev, Annica, Maria och jag i mitten av nittiotalet. Den heter Krossa glastaket, makthandbok för kvinnor och det är en ganska rolig och infallsrik bok om kvinnor i politiken. I ett kapitel ställde vi frågan till några män om hur deras liv sett ut idag, om de varit födda till kvinna. Så här svarade Göran Persson, är det någon som är förvånad över hans brist på insikt om kvinnornas verkliga förhållanden?:
"Var skulle jag befinna mig i politiken och i livet om jag i stället varit född till kvinna? Det är naturligtvis en svår fråga att besvara. Jag hade troligen varit politiker och jag tror att jag skulle ha haft en ledande position i det socialdemokratiska partiet. Jag vill heller inte utesluta att jag också hade varit partiledare och statsminister."

Vi skrattade uppgivet när vi fick det svaret, det saknade insikt, tyckte vi då. Det tycker jag nu också.

Jag hade tänkt ha lästips med - men jag hänvisar till Elins blogg på Kattis och Co - hennes lästips är just sådana som man vill ge en dag som denna!

5 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja du Eva, ska man skratta eller gråta åt ett sådant totalt oinsiktsfullt svar!

Evas värld sa...

Ja den karln är då riktigt uppblåst!

Cecilia N sa...

Å ena sidan.
Å andra sidan HAR nu S en kvinnlig partiledare.

Så även om han "i så fall" skulle varit före sin tid så var det inte med så många år.

Och redan då hade andra partier haft kvinnliga partiledare.

Och andra länder har haft både kvinnliga statsministrar och presidenter.

Så frågan att ställa är väl snarare: är vi så mycket mer jämställda i Sverige som vi tror?

Evas värld sa...

Ceciclia du har så rätt, ibland blåser vi upp oss onödigt mycket. Det som är fantastiskt är vår föräldraförsäkring, på många andra punkter brister det i jämställdhet.
Sen tror jag att om någon annan mer ödmjuk peson svarat som GP hade jag tolkat det som du - men för mig är han en riktigt uppblåst maktperson så därför är jag väl inte så benägen att se honom så positivt! Han toppar inte precis min lista på manliga feminister, milt uttryckt.

Cecilia N sa...

Nej, en uppblåst maktperson i kvinnlig gestalt hade nog haft det svårare ...