https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 15 april 2010

En trevlig kväll på söder

Igår kväll tittade vi in på Södra bar, K och jag, den trevliga baren på Södra teatern. Vi åt musselsoppa och drack vin innan vi släntrade ner till fina Söderbokhandeln och lyssnade på Yvonne Hirdman som berättade om sin bok Den röda grevinnan. Charlotte Hirdman  var Yvonnes "vackra utländska mamma" i Hökarängen men dog ung. Nu har Yvonne skrivit en bok om hennes liv. Hon berättade så engagerat och med en smittande värme och nyfikenhet, jag längtar efter att läsa boken.
Förresten kan man bli vän med Söderbokhandeln på facebook, då får man trevliga inbjudningar till intressanta författarkvällar mellan bokhyllorna!
Så här presenterar Yvonne Hirdman sin bok:
"Min mor föddes i efterskalvet av den första ryska revolutionen i Estland, då Tsarryssland. Familjen flyttade till Österrike-Ungerns allra östligaste gränstrakter, där hon levde sin barndom under det första världskriget, med östfronten hotande nära. Hon gifte sig med en urfattig baltisk greve, Alexander Stenbock-Fermor och levde det vilda livet i Berlin under de sista åren av Weimar-republiken, innan Hitler kom till makten. Hon förälskade sig i en kommunist och flydde med honom till Moskva via Zürich. Och hon var en av de få som lyckades komma ut ur Sovjetunionen innan den stora terrorn slog till på allvar, i början av 1937."
Sedan träffade hon sin svenske man, blev fru Hirdman och mamma till Yvonne. 

3 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Eva, den blir bara bättre och bättre. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Till skillnad från nu när jag hoppar mellan olika böcker och aldrig når till den sista punkten. Den röda grevinnan släppte jag aldrig ifrån mig. Du har något härligt framför dig.

Evas värld sa...

Jag längtar verkligen efter att läsa den. Hennes framträdande igår var också så sympatiskt och läslockande!

elin sa...

Den är riktigt intressant och spännande att läsa. Ska bli kul att höra vad du tycker:)