https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 5 april 2010

Hur gör ni när ni inte kan sova?

Jag är fruktansvärt trött, har inte sovit bra under den senaste veckan. Jag försöker med alla knep men det är svårt. Igår läste jag Johannas facebookinlägg när hon bad om hjälp mot sömnbrist. Baka, lös korsord, läs, skriv... problemet är ju bara att vid ett-tvåtiden på natten är jag för trött för det men också för pigg för att sova. I natt följde jag ett av de råd Johanna fick, la mig på spikmattan med fin musik i min iPod och jag somnade. Men jag känner mig inte utvilad. Du borde ha tagit en lång promenad, säger jag strängt till mig själv. Vad gör ni när ni inte kan sova?

11 kommentarer:

Jane Morén sa...

Jag kokar lugnande te, typ Kvällsro, Kamomill eller nåt annat. Jag mediterar, försöker andas långsamt, djupt och lugnt under en halvtimme. Funkar inget går jag upp och jobbar med något ansträngande eller läser något svårt och krångligt. Om inget av det funkar är det antagligen ett problem jag har som oroar mig och då försöker jag ta itu med det, om det är möjligt.

Monica sa...

Tror det är vädret som gör oss lite konstiga, många är så trötta, både gamla och unga. Det är för lite sol och återhämtning, alla senaste påskar har vi kunnat sitta ute och fikat med vänner och grannar men idag med snön igen och gråheten, ja fy vad trött jag blev. Långpromenader hjälper dåligt men lite piggare av att ta hand om sig själv kanske? Pedikyr och manikyr, skönt bad med dofter, lite gympa innan hemma, musik, äta det man tycker mest om, läsa något riktigt tråkigt i sängen tills man tappar boken kan hjälpa sömnen. Och på dagen plocka fram lite färgglada och roliga kläder att ta på, även hemma.

Granne med potatisodlaren sa...

Dricker grönt te, läser allvarlig bok, eller jätteunderhållande, men ingen bladvändare, i värsta fall gammal Agatha Christie.
Ser till att rummet är svalt med vädrade sängkläder, puh.
Klassisk musik, eller vackra sånger.
Men först går jag ut på altanen och andas om jag inte vill promenera.
Hoppas att du somnar lite lättare nu. Sov Gott.

Victor Estby sa...

Har sällan haft sömnproblem. Men när jag har svårt försöker jag slappna av del för del av kroppen. Och då brukar det funka. Dåliga filmer i soffan brukar också funka bra. Men är det oro och ångest är det ju svårare att råda bot på.

Evas värld sa...

Tack för fina råd!
Jane och Eva - jag ska leta efter lugnande te, det har nog blivit mycket kaffe i påsk.
Badknepet har jag testat Monica, det brukar vara pålitligt, jag tänker bra och stillsamt i badet. Men du kanske har rätt i att vi blir stressade av vädret när våren inte kommer igång.
Ikväll ska jag lägga mig i ett svalt nyvädrat sovrum med lagom tråkig bok och försöka slappna av.
Men kanske är det en och annan irriterande tanke som stör mig, som du antyder Victor. Usch, den måste jagas bort!

Johanna Wistrand sa...

Testa den hår chatten jag nyss tipsade om på FB:
www.omegle.com

JAg r duracellkanin just nu. Oroar mig för att inte kunna somna inatt. Men tack och lov sov jag gott igår, och länge. Får leva på det ett tag.
Hoppas du får sova riktig gott inatt, Eva!
PS: Urhärlig färg i ditt kök!
PPS: OCh jag tycker också att danskarna borde göra en serie. Men varför inte testta Drama i Gbg först?

carina@pocolococreativo sa...

Jag gör ungefär som Jane, och jag försöker också se om jag kan ändra några av mina vanor - om jag gjort något speciellt som gör att jag inte somnar - t.ex inte rört mig tillräckligt mycket, varit för mycket vid datorn osv - och om jag kommer på något så provar jag att ändra på det, med att t.ex stänga ner datorn tidigare, ta ett bad, en dusch eller pyssla med något som är rofyllt...

Evas värld sa...

Johanna, jag följde råden. La mig tidigt och sov gott tills nu men det gör inte så mycket att jag vaknade, jag känner mig utsövd.
Så klart vi ska testa Drama i Göteborg - jag skriver till dig på Fb och frågar om råd!
Tiotimmarspass vid datorn är lite galet, men det blir så ibland, nu ska jag börja promenera mycket som du, på sikt det enda vettiga. Frisk luft1 som min pappa sa.

Carina, jag tror vädret idag knockade mig. Jag blev helt passiv av denna förbaskade snö. Jag har för många tankar som snurrar i huvudet, går jag inte ut då, rör mig, så är det som om en stor trötthet utan sömn faller över mig, avskyr det tillståndet! Ny vecka, ny skärpning

Evas blogg sa...

När jag läser dina två senaste inlägg kan jag se en koppling till din sömnlöshet. Känslor och tankar som gnager inom en, de gör att det kan bli svårt att sova. Kram!

Annika sa...

Jag har inga råd att ge eftersom jag själv är i en period då jag somnar som jag brukar men sedan vaknar vid 3-tiden och inte kan somna om. Jag stiger då upp och löser sudoku och tar mig en kopp café au lait (koffeinfritt). Jag ska därför passa på att testa några av de goda råden du fått!

Evas värld sa...

Ja Eva och det är svårt att hitta rätt bok när man inte kan sova, inte för svår, inte för läskig, lagom spännande så man bara sjunker in i den.
Annika: Egentligen borde jag stiga upp när jag vaknar vid tre, som du och skriva för huvudet är piggt då men inte kroppen. Det är för mörkt.
Jag är lite för lat just nu.