https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 7 juli 2010

Där gick FIs chans till inflytande i politiken upp i rök

Gudrun Schyman stod på Hamnplan i Visby framför en banderoll med texten "FI eldar för demokratin". och lade hundralappar ur en plastpåse på en vanlig klotgrill, samtidigt som hon talade till åhörarna i röken från de brinnande sedlarna.
De 100 000 kronor som eldades upp är den summa som kvinnor i Sverige förlorar varje minut i utebliven lön jömfört med män, allt enligt FI.
– Jag vill få upp frågan högt på den politiska dagordningen så att politikerna, inte bara vi,  diskuterar hur vi ska komma till rätta med lönediskrimineringen, hör jag henne förklara sin i mitt tycke fullständigt idiotiska handling i radio.

Jag trodde inte det var sant när jag först hörde talas om det. Det var nog ett av de dummaste sätten att få uppmärksamhet jag hört på länge. Att elda upp en sådan summa som skulle kunna användas så mycket bättre - ett så dumt PR-trick.
Jag tror det var FIs chanser att någonsin få politiskt inflytande som samtidigt gick upp i rök.

7 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, jag undrar också. Pengarna kom ju från två män som hade hittat på att de skulle eldas upp.
Jag tänkte mycket på hur högt FI måste skrika för att höras. Varje dag hittills under Almedalsveckan har vi fått höra vad alla gubbar har att säga. Inte en kvinna har fått uttala sig. Utom Gudrun Schyman.

*P* sa...

Ja, där bet Gudrun sig i foten!
Provocerande och helkorkat.

Amy sa...

Uppmärksamhet i media fick ju FI (och framförallt Gudrun Schyman) absolut, men jag tror inte det blev den dem önskat. Så urbota korkat att tro pengabrännande skulle göra ngn skillnad. Mig gjorde det bara förbannad!! Jag kan tänka mig hur dem hemlösa, arbetslösa, alla som helt enkelt kömpar med sin ekonomi tänkte!!

Evas värld sa...

Jag är besviken på Gudrun som jag ansett som en klok kvinna, men det här är så dumt och desperat. Verkligen provocerande som ni säger. Jag blev riktigt förbannad!
Och visst är det så med Almedalen, Eva att det är gubbarnas parad! Jag är så glad att jag slipper åka dit nuförtiden.

Jenny sa...

Precis Eva!! Jag skrev också ett inlägg om detta, men som jag aldrig publicerade. Tyckte dock att det var urbota dumt, korkat av en annars så klok kvinna. Någon skrev så här på Facebook: "FI toppar Aftonbladet, Expressen, DN, Svenskan, TT, SR, SVT och TV4 (säkert fler) med sin nyhet och de har fått ut sitt budskap. Köpa reklamplats på alla dessa ställen skulle kostat flera miljoner. Enormt väl utnyttjade pengar. Genialt."
Det tycker jag nog om något var ännu dummare eftersom genomslaget enbart har varit negativt. Denna manifestation ger nog (dessvärre) inget annat en enorm uppförsbacke att återvinna förtroendet för partiet FI.

Jane Morén sa...

Jag tycker det var bra att hon gjorde så. Inga annonser i världen och åratals av arbete har lyckats förändra faktum att kvinnors arbete är mindre värt, kvinnor är mindre värda. Spekulativt och jobbigt att bränna pengar som kan ge så mycket i utbyte, men det är också den dagliga kränkningen av kvinnor. Den kränkningen gör inte folk lika upprörda som pengabränningen dock. Annars har jag precis fått en överdos politik och ståhej från Almedalen, är tom lite illamående över prånglarkänslan jag fick.

Evas värld sa...

Du vet Jane, jag tyckte det var ett ovärdigt jippo som verkade uttänkt av en reklambyrå. Sakfrågan öär viktig men jag tror inte den fick den uppmärksamhet den borde få. Det blir liksom bara ett Gudrunjippo till.
Sen är det ju en viktig fråga att till exempel DN i valtider alltid blir så megaborgerlig - värre än vanligt... och att vänstern inte har en egen press blir väldigt tydligt då.
Jag sörjer den i och för sig illa skötta men ack så viktiga A-pressen och har mest lust att säga upp DN.