måndag 3 maj 2010

Vad får liljekonvaljen dig att tänka på?

Annika skriver så fint om hur man i Frankrike alltid ger varandra liljekonvaljer på första maj. Jag visste inte att det var en tradition men överallt på Paris gator så vimlade det av liljekonvaljförsäljare i helgen. Dyra minibuketter. Allt är dyrt i Franrkrke, sedan euron infördes har priserna bara gått upp. Det är ganka normalt att betala 4 euro för en kopp te till exempel.
Men liljekonvaljen, det är en blomma som gör mig vemodig. Det var min mammas älsklingsblomma. Hon älskade doften och njöt av att betrakta den lilla anspråkslösa blomman som doftade så gott. Det är min främsta relation till denna lilla blomma som också jag älskar.

När det gäller böcker och liljekonvaljer är det Maria Langs Kung Liljekonvalj av dungen jag tänker på. Det var en av de första deckarna jag läste och jag minns den med en rysning. Jag tror titeln är ett citat ur en dikt. Vilken?
Vad har ni för relation till denna lilla blomma

21 kommentarer:

Var dag bär guldkorn sa...

Den är min födelsedagsblomma! För just då brukade liljekonvaljerna slå ut när jag var liten. Och de var så vackra, luktade så gott och dessutom giftiga vilket gjorde dem så åtråvärda för att de var farliga också. Man var tvungen att tvätta händerna noga efter att ha plockat dem. Jag funderade på hur många små blomklockor som behövdes för att man skulle dö. Tänk om det räckte med bara en som man råkade få i sig av misstag. Det var en skönhet med ilning, som att livet kunde vara farligt också.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ah Guldkornm har inte gjort den kopplingen förut men nu vet jag!
Har du förresten då läst Maria lang-boken?

Evas blogg sa...

För mig är liljekonvaljen ett försommartecken. Den är så vacker i sin enkelhet. Vi hade liljekonvaljer på gården, då vi bodde på landet. Plockades in vid pingst och en särskild känsla infann sig. Förväntan kanske.

Maria Björkman sa...

"Kung Liljekonvalj av dungen, kung Liljekonvalj är vit som snö. Nu sörjer unga kungen prinsessan Liljekonvaljemö." Fröding, tror jag! Underbar diktstrof.

Anonym sa...

Jag tänker på min mormor, hon älskade liljekonvaljer.

På hennes landställe, ett rött hus med vita knutar, jag tyckte att det låg högt upp på ett berg men som senare visade sig bara vara en kulle när jag såg det som vuxen, där hade hon alltid liljekonvaljer, utomhus och inomhus.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag älskar dem. Har planterat plantor runt äppleträden. Härdiga Liljekonvaljer från Torneå.
Varje år i mitten på juni far jag med picnic till Råneälven. Där har vi smörbolls- och liljekonvaljsafari.
På Lillstryckudden finns det en vedeldad bastu och en stuga med grillplats. Där sitter vi och njuter av att älven är sprängfylld av vatten.
Den enda nackdelen är att det ät myggtid. Så numera hör liljekonvaljdoften ihop med kliande myggbett.
Och, ja, jag har också läst Maria Langs deckare och ryst.

Kim M Kimselius sa...

Liljekonvalj får mig att tänka på en väninnas bröllop. Hon älskade liljekonvaljer och skulle absolut ha det i sin brudbukett, trots att det inte var säsong. Hon fick som hon ville, men dyrt blev det! Och jag som älskar rött tyckte det såg lite torftigt ut med bara vita blommor som försvann mot den vita klänningen. Men vi har ju alla olika smak och tycke. Kramisar Kim

Cecilia N sa...

För mig är det pappas blomma. Han fyllde år när de blommade och han älskade dem.

Så när han dog så satte vi liljekonvaljdoftolja i kistan.

Så de ska klia sig i huvudet sen, arkeologerna om några tusen år ...

Anonym sa...

Var så avundsjuk på dem som hade liljekonvaljer i ett glas till examnen(1950talet)de växte inte där jag bodde.

Enn Kokk sa...

Kung Liljekonvalje av Dungen är hämtad ur Gustaf Frödings "Strövtåg i hembygden", som ingick i "Stänk och flikar" (1896).

Jenny L sa...

Jag tror mamma hade liljekonvalj i sin brudbukett när hon gifte sig med min pappa, men jag är inte helt säker...
Min egen relation till liljekonvalj är från när jag fick blommans doft i en parfymflaska à la Dior. Dessvärre glömde jag den senare på handfatet i damrummet på flygplatsen efter att ha sprejat lite på mig innan avresan. Jag blir så tankspridd när jag flyger eftersom jag så starkt ogillar det.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Tack Enn och Maria för att ni upplyste mig om Frödingversen.

Liljekonvaljen verkar vara en minnesblomma Cecilia, en vacker blomma som minner om kära vänner och släktingar.

Eva hos mig kommer liljekonvaljerna ganska tidigt till min ö, tomten är översållad av dem och det är så vackert då!

Eva Granne, jag trodde nog du läst den! Liljekonvaljer och myggbett låter som en knepig kombination, men de är så vackra att jag förstår att du gör dig mödan att hitta härdiga sorter. Du skulle tala med min vän Ove i Sundsvall som är fd stadsträdgårdsmästare och expert på att få exotiska växter och blommor att leva i kallt klimat!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Carina, vad fint att ha ett rött hus med vita knutar och vackra blommor i sitt minne.

Kim, det var just en god vän som skrev tilll mig på facebook att liljekonvaljer i brudbuketten betydde tårar - hoppas det inte drabbade din vän!

Anonym - hoppas du nu tar igen alla de konvaljer du missade som barn!

Annika Estassy sa...

Numera förknippar jag alltid liljekonvaljer med Morsdag! Jag brukade nämligen alltid få en bukett just den söndagen och det var den absolut finaste presenten jag kunde tänka mig - att barnen gått ut i skogen och plockat blommor åt mig.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Annika, så fint med blombuketter från barnen, hoppas det finns liljekonvaljer till Mors dag!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jenny så tankspridd är jag också innan flygning! Igår när jag skrev inlägget om liljekonvaljer kände jag doften av liljekonvalj i rummet - det måste vara inbillning, jag lever mig in för starkt i det jag skriver, tänkte jag. Men det var Ellen som tagit på just den parfymen!
Monica skrev till mig på facebook om sin liljekonvaljbukett på bröllopet, Jenny, så du minns rätt.

Granne med potatisodlaren sa...

Ove, har jag träffat. Visst är det han som planterar allt i sand och gödslar med gräsklipp?
Eb härlig trädgårdsmästare som var här och föreläste.

Kim M Kimselius sa...

Eva, inte visste jag att liljekonvaljer i brudbukett betyder tårar. Tänk om min väninna hade vetat det. Hennes man dog nämligen, hon blev ensam med tre små barn, yngsta 2 månader... Vad hemskt, när jag tänker på det så här efteråt.

Och du har rätt, vi behöver inget hänglås! Kram Kim

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Eva Granne. Ove Johansson heter han, var stadsträdgårdsmästare i Örnsköldsvik, planterade vinplantor och allt möjligt. Hans son har fö skrivit en bok just om att odla främmande saker även i Sverige - ska kolla upp vad boken heter oh återkomma.

Kim! Det var en sorglig historia med din vän

Laila sa...

Gifte mig i Paris då när det säljs mycket Liljekonvaljer så jag hade det i min brudbukett visste inte vad den betydde men läste det idag två olika betydelser.
Betyder tårar stämmer min man dog i Cancer ngt år efteråt
Det betyder oxå kärlek vid första ögonkastet stämmer oxå mitt livs kärlek men tyvärr för kort tid

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Laila, så fint, men så sorgligt. Jag är ledsen för att en så vacker kärlekshistoria blev så kort. Livet är så grymt ibland. Var det länge sedan du upplevde detta år av stormande kärlek och sedan denna smärta?