https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 30 juli 2010

Nu har jag gjort slut med mina fasta telefoner

Idag sade jag efter mycket grubblande upp mina båda fasta telefoner. Både på ön och hemma. När sonen sade upp sin fasta telefon tyckte jag det var galet, men nu inser jag ju att alla ringer på min mobil. Dessutom är kommunikationen snabb på facebook. När vi är här hela familjen ligger det fem mobiler på hyllan, man behöver knappast en fast telefon. Samtidigt är det synd. Jag tycker ofta det är kul att ringa hem till en familj, nu blir det så direkt person till person, inget småpratande med barn eller sambo. Men det är nog förståndigt och den nya tiden.
Fast jag måste säga att det känns en aning omskakande och annorlunda - och inte helt bekvämt - att säga upp både dagstidningen och telefonerna.
Hur gör ni?

14 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vi skulle göra det direkt om vi kunde. Men vi är bundna av att den enda bredbandsuppkopplingen som fungerar här är via telefonledningen.

Redan för fem år sen när jag var i Finland och hälsade på ett äldre par hade alla sagt upp sin fasta telefoni. Till och med gammelfarmor 87 år.

Jane Morén sa...

Eva, jag har skrivit ett inlägg på min blogg med anledning av det här du skriver om att göra slut med fasta telefoner.Jag kommer nog att älska min fasta telefon i nöd och lust for ever.

Johanna Wistrand sa...

Oj! Jag kanske skulle ta och göra detsamma. Använder ö h t inte fasta telefonen längre (förutom till entimas telefonmöten) och det stämmer att jag pratar mycket mindre i telefon numer. Nya tider...

Nästa steg blir att säga upp Radiotjänst när alla progran ligger på webben i Play.

Cecilia N sa...

Telefonräkningen kom häromdagen. 200 kr ringt och 400 kr för att få ha ett nummer.

Fast det framgår ju inte hur mycket man pratat i telefon med såna som ringt upp ...

Njae, vi funderar en stund till.
Speciellt om det är så att man måste ha en fast telefon för att kunna ha Teliabredband. Är det så? (Alltså att bredbandet sitter fast i telefonjacket.)

Maria Björkman sa...

Har absolut tänkt tanken både en och flera gånger. Det blir säkert så inom en framtid, när vi har löst det med bredbandet. Den fasta avgiften på abonnemanget är helt onödig att betala. Grattis till ett bra beslut, Eva!

Evas värld sa...

Johanna: Man kan ha roligare för de pengarna!

Maria, ja jag känner mig djärv :)

Cecilia: Min boförening har avtal med ett bredbandsbolag med billigt bredband. Så det blir nog bra även om det är konstigt att inte ha telefon. Det krångliga för mig blir porttelefonen som är kopplad till den fasta telefonen, det har jag inte löst än. Dumt system!
Jane , jag måste läsa ditt inlägg, för precis så har jag tänkt tills det blev alltför tomt i plånboken:)

Intressant med Finland, Eva! När jag var i Jämtland nyligen fungerade inte min mobil, det var bara dyra Telia som gällde.

carina@pocolococreativo sa...

Det blir Jane och jag som får ringa till varandra på fasta telefonlinjer. Jag vill ha min linje, det är en del av hemma, en del av mig, oavsett var jag är.

Evas värld sa...

Carina, ibland blir jag nostalgisk och tänker att jag vill ha mitt barndomsnummer, hallå 060 158822 - det är mitt nummer ju....

Kim M. Kimselius sa...

Även jag har sagt upp både dagstidning och fast telefon, förutom faxen... Alla ringer på mobilen och de enda som ringer på den fasta telefonen är försäljare... Saknar dock dagstidning på helgerna, men då kom det ju ändå aldrig någon tidning. Dessutom höjde de priset på tidningen och sänkte antalet sidor. Saknar inte fasta telefonen, trots att jag väldigt länge var motståndare till mobiltelefon! Kram Kim

Monica sa...

Ja funderat på det också men vi har som du porten kopplad till den fasta telefonen, är ju väldigt dumt, tyckte jag på en gång men då var det redan installerat och klart när vi fick det nya nyckelfria systemet. Ibland fungerar inte det och då ringer folk ändå på mobilen så får vi springa ned och öppna. Och en del har bredbandstelefoni med datorn, det hakar upp sig ibland tydligen. Vi skypar också utomlands. Tänker jag efter räcker det säkert med mobilen som du gjort och försöka få vettiga avtal där.

carina@pocolococreativo sa...

Eva, precis! Fast nostalgi är nog ingen anledning till att du ska ha fast telefonlinje.
Jag skrev det hos Jane i morse, det första jag kom att tänka på var 51 10 19. Mormors nummer, mormor som dog för 21 år sedan.

Evas värld sa...

Kim, ett oändligt antal försäljare har ringt på min sommartelefon, det är riktigt påfrestande!

Monica, undrar vem som kom på det korkade systemet med porttelefon/telefon. Men jag får väl gå ner och öppna när folk ringer på mobilen helt enkelt!

Tidning och telefon, det är så mycket nostalgi det kan bli, Carina. Men man får ju inte fastna i nostalgin, i synnerhet inte när plånboken dammar tomt!

carina@pocolococreativo sa...

Eva, nostalgi är oerhört dyrt.
En annan sak jag tänkte på, förutom den tekniska framfart som finns, så är vi till en del mer individualister nu, det här med en kollektiv telefon i hemmet som är för alla är lite past time. Man har sin postlåda ( epost ), sin telefon ( mobil ) etc.
Jag ser det även här, där tekniken finns, men inte är lika väl nyttjad som i t.ex Sverige eftersom man inte har råd. Men mobiler har ALLA, och man föredrar det framför fast linje hemma.

Annika sa...

IP telefoni hemma = ingen abonnemangsavgift och ingen fast telefon längre i stugan. Även vi märkte att alla ändå bara ringde våra mobiler när vi var på Vätö, utom försäljarna och felringarna...