https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 2 september 2010

Läs Croneman och se programmet

Läs Johan Cronemans krönika om RUT-avdragets smärtsamma baksida och se Uppdrag granskning:
Gårdagens ”Uppdrag granskning” var det viktigaste, mest upplysande och politiskt ­klargörande jag sett på evigheter i tv, skriver Croneman:
"Föräldrarna till dessa Euro-orphans lämnar sina egna barn – för att till exempel svenska höginkomstagare skall kunna umgås mer med sina egna. Det är en politisk paradox som varenda borgerlig alliansledare i valutfrågningens tid borde ställas inför. Kanske kunde vi för ett ögonblick lämna överbuden till pensionärerna och skolan och i stället fokusera på en mer både ideologisk och extremt tydlig politisk verklighet. Hur ställer vi oss till global orättvisa – som för en gångs skull kliver rakt in bland oss?"

7 kommentarer:

Evas blogg sa...

Håller med dig till fullo. Valdebatten känns snäv och kretsar till jaget och dess behov. Var finns solidariteten?!

Petra sa...

Var ska vi läsa?

Evas värld sa...

Petra, klicka på rubriken så kommer du till Cronemans krönika i DN som alltid är läsvärd, tycker jag!

Eva, valrörelsen är tröttsamt fokuserad på kronor och ören och främst på hur olika grupper i Sverige ska få det bättre. Knappt ett ord om större frågor, blickar ut i världen, solidaritet

Granne med potatisodlaren sa...

Maud Olovsson som inte tycker att detta är ett problem borde skänka bort allt utom 10.000 kronor av sin höga lön och försöka försörja sig på det.
Hur kan detta pågå med företag som anställer i Lettland med avtal som gäller i Lettland.

Evas blogg sa...

Just detta ihopklumpande av grupper irriterar jag mig på. Det kan väl inte vara möjligt att man ska jämföra en pensionär f d höginkomsttagare från ex Danderyd, med en låginkomstpensionär från ex Hemavan. Var i ligger likheten? Det är individer vi pratar om!

Annika sa...

Det var väl den problematiken som Lukas Moodysson skildrade i filmen Mammut, alltså att människor från fattiga länder lämnar barn och hem för att ta hand om andras, rikare, barn och hem.
Dock blir jag inte riktigt klok på vad Croneman menar (har inte sett Uppdrag Granskning) - att avskaffandet av Rut skulle innebära att problemet försvann? Det är bra att frågan tas upp, den är global och blir allt mer angelägen.
Jag kanske låter cynisk men frågan är om västerlandets välfärd bygger på andras olycka. Som sagt - komplicerat och förtvivlat.

Evas värld sa...

Annika, det handlar ju definitivt om större frågor än Rut, om hur vi i den rika världen alltid hittar sätt att bli rikare på andras bekostnad - och hur förtvivlat lite vi pratar om det i valrörelsen som jag tycker handlar så pinsamt mycket om kronor och ören på båda sidor och så lite om visioner och ideologi.

Eva, visst längtar man efter större perspektiv.

Eva Granne, tänk hur många som förfasade sig över de filippinska städerskorna i den rika världen... och så är vi inte bättre själva.