https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 10 oktober 2010

När vi tvingades rabbla psalmer utantill

Fp-Majoren Björklund värnar om kristendomsundervisningen och kör över Skolverket. Ja han vill ha den gamla skolan tillbaka med betyg och kristendom.
Och jag minns hur vi tvingades rabbla psalmverser. Utantill skulle man kunna dem, stå vid bänken och rabbla. Och bästisen Otto, hon var handsvettig och nervös för texterna hon kunde hemma försvann när hon måste stå upp och rabbla och då var han inte nådig, magistern, utan hotade med usla betyg.
Morgonbön skulle vi be, varje morgon. Magistern spelade psalmer på orgeln och det var mycket kristendom i den undervisning jag fick. Det är något jag inte vill ha tillbaka.

8 kommentarer:

carina@pocolococreativo sa...

Eva, jag håller med dig helt. Jag ser den gamla skolan här på min katolska ö, och jag ser vad den faktiskt gör och inte gör med barn/ungdomarna.
Varje morgon nationalsången - ok då, därefter morgonbön. Några gånger om dagen nya böner eller i alla fall tack till herrn där uppe.
Kristendom. Till det nationella hjältar. Ingen sexualundervisning naturligtvis. Man lägger ner mer tid på Kristendom än på samhällskunskap, New York är huvudstad i Amerika och Europa ligger nånstans där borta...
Sen kommer verkligheten, mens? Jag blöder, jag dör. Sexualiteten, är den ful eller fin, och vad gör jag med den? Internet med hela världen framför mig, var ligger världen och hur menar man?
OSV....

Granne med potatisodlaren sa...

Jan Björklund gör som Sverigedemokraterna när det gäller kristendom. Han hittar på vandringssägner om att rektorer förbjuder lärare att ha undervisning om Jesu liv, avslutningar i kyrkan...

Jag minns som du hemska lärare som tvingade 8-9-åringar att rabbla psalmer vid orgeln. Och varje dag började vi med att be Gud att skydda Israel.

Men aldrig under min skoltid gick vi till kyrkan för att ha avslutning. Till jul var vi i klassrummet och sjöng julsånger, till sommaren var vi på skolgården.

Enligt Björklund måste det stå att kristendomsundervisningen är viktigast för att annars vet inte kommande generationer varför vi firar jul och påsk.

Jag tror mer på att Jan Björklund har hittat ett mycket billigt sätt att hålla sig vän med Kristdemokraterna. Helt gratis.

Evas värld sa...

Håller med er, det är ett steg bakåt - det märkliga var att s-talesmannen Damberg höll med Björklund idag, fattade jag verkligen rätt?

cruella sa...

Nej - men det är ju inte så? Inte en utökad kristendomsundervisning per se, mer av kristendomen som nyckel till vårt samhällsskick och kultur.

Och om man läser den gamla och nya formuleringen så fattar man knappt skillnaden - även i den läroplan som nu ersätts stod det om kristendomens särställning.

Gå till källorna, mina damer!

Annika sa...

Jag tror inte heller att Björklund vill ha det gamla tillbaka, det vill väl ingen. Utom möjligen KD och även de måste inse att så kommer det aldrig att bli.

Evas värld sa...

Björklund (fö Maria H:s klasskamrat) står inte på min tio i topplista. Men det viktiga för mig är att jag tycker man ska undervisa religion i ett vidare perspektiv, inte just kristendom.

cruella sa...

Eva, just så är det ju tänkt - och har varit tänkt även i den läroplan som nu ska ersättas. Världsreligionerna har stor plats, kristendomen har en extra dimension som den religion som påverkat vårt land och samhällsskick under många hundra år.

Peter Fowelin sa...

Björklund är ju stundom hopplöst demagogisk. I det här fallet tycker jag att det i första hand var demagogi, inte så allvarligt i sak. För i praktiken handlade det om att Björklund vill behålla dagens formulering i kursplanen - och den är inte särskilt anstötlig alls. Ingen utom SD har uttalat ambitioner om att vrida klockan tillbaka när det gäller religionsundervisningen. Men visst tycker också jag att det nya förslaget (från Skolverket) var bättre.