https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 1 januari 2011

Eat pray love är en riktig feel bad-film som gör mig illamående i sin totala jolmighet

Jag tyckte boken Eat Pray Love av Elizabeth Gilbert var ganska outhärdlig i sin pretentiösa ton. Italien, Indien, Bali... funderingar kring livet, jag borde gilla den men det gjorde jag inte. I synnerhet slutkapitlen var svåruthärdliga i sin totala flummighet blandat med turistbroschyrtext.
Nu har jag gjort två försök att se filmen med Julia Roberts i huvudrollen som presenterades som höstens feel-good och jag säger bara: Vedervärdig. En påfrestande Julia Roberts går omkring och spelar Julia Roberts, ler, gråter, äter spaghetti med sin stora kända mun, säger konstiga saker på italienska... och där kroknar jag nu för andra gången. Ändå är jag såhär på nyårsdagen ganska mild och motståndslös men filmen gör mig direkt illamående. Nu är jag kanske hysteriskt orättvis men den här filmen går inte att se. Jag klarar den inte. Något så jolmigt och fånigt är det svårt att hitta motsvarigheten till.
Låt oss begrava detta bok- och filmelände någonstans långt borta där vi slipper se och höra talas om det.
En riktig feel bad-film!

14 kommentarer:

cruella sa...

Ja huvva! Boken hade en viss charm, men filmen var förfärlig och totalt ytlig. Tur jag såg den gratis.

Annika sa...

Jag har medvetet valt bort denna film eftersom jag nog trodde att jag skulle tycka precis lika illa om den som du gjorde. Men visst är själva konceptet lockande?

Evas värld sa...

Annika, ett år och pengar att resa till Italien, Indien och Bali... vilken dröm. Det är väl en av lockelserna med boken kan jag tro.

Cruella, det fanns något läsbart stycke här och där i boken - men jag var mest förvånad över att den var så populär. Filmen gav jag bara en dollar för så... nästan gratis!

Peter Fowelin sa...

Ibland är det roligt att läsa en riktigt ordentlig sågning. Tror att jag tyckt likadant. :)

Evas värld sa...

Peter! Ibland är det befriande att säga rakt ut precis hur jag tycker - och vet du vad, jag tror du skulle instämma om du - vilket jag avråder på det bestämdaste - skulle få för dig att se filmen :)

Granne med potatisodlaren sa...

Tack för varningen! S, 19 år, bara suckade när hon kom hem från en gratisföreställning i höstas. Jag tänkta att så dålig kan den väl inte vara.

Men nu vet jag.

Anonym sa...

Gillade inte alls boken...det är faktiskt en av de fa böckerna jag inte läst slut...tycket den var sa dalig! Förstar heller inte varför alla tycker Julia Roberts är sa bra...kanske det är munnen som utövar en viss fascination?
Kramar, Lisa

Evas värld sa...

Eva Granne, den är inte bara dålig, den är sämre än sämst...

Lisa, visst är det märkligt att en bok slår så, men det kanske är mångas dröm att kunna bryta upp just så som hon gjorde som lockar?
Jag tyckte hon var så vacker - och hade en fascinerande mun - i t x Notting Hill. Men när hon sedan alltid är likadan...

*P* sa...

Jag blir nästan full i skratt! Vi hade boken i vår bokklubb. Jag erkände att jag inte ens orkat läsa ut den, utan bläddrat frustrerat. Någon tyckte att den var fantastisk och ville SÅ gärna se filmen.
Så olika vi kan tycka!

KaosJenny sa...

Tror att boken slog så eftersom det är många som drömmer om att göra annat... Om man i stor utsträckning redan gör de bästa av sina möjligheter kanske tankarna inte är lika lockande...

Evas värld sa...

P, jag tycker också det är så kul att vi människor tycker så olika - måste ha blivit spännande diskussioner i bokcirkeln!

Jenny, jag tror också det. Tänk om vi alla kunde ta tag i de drömmar vi har och försöka förverkliga i alla fall delar av dem.

Anonym sa...

jag blev också grymt besviken på boken, särskilt efter de inledande 2 sidorna av hyllningsord från kända personer...jag håller med, särskilt slutet var flummigt och urtrist, faktiskt. Jag tänker inte ens se filmen.

Evas värld sa...

Hej anonym, nej om du inte gillade boken kommer du helt säkert inte att stå ut med den så illa berättade filmen :)

Catrin sa...

Ha ha! Vilken sågning! Jag har känt p mig att jag inte skulle gilla boken, men vacklade lite i höstas och var på väg att köpa och läsa den i alla fall. Men det blev inte av och lika glad är jag för det!