https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 18 januari 2011

Nu är hon död, Sun, som hade en själ i Paris

Sun Axelsson hade en själ i Paris. Nu är hon död efter en lång tids sjukdom, vi har inte hört mycket om henne de senaste åren. Jag minns hennes böcker som var skrivna med en sådan intensitet.
Och jag tar fram min favoritbok om Paris: Jag har en själ i Paris där Sun skrev fantastiska texter och Christophe Laurentin, som var en god vän till Sun och som också är en god vän till mig, tog magiska bilder. Jag lånade ut mitt ex en gång och fick inte tillbaka det, sedan hittade jag boken på antikvariat. Den är så fin och förmedlar en Parisatmosfär jag också känner mig hemma i sedan det år jag bodde i Paris. Jag var frilansjoumalist och det var främst med Christophe jag brukade arbeta. Sun träffade jag aldrig, men hennes texter glömmer jag inte.

9 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Den boken har jag missat. Det låter som en bok jag kan längta efter. Sun Axelsson hade ett språk som fick mig att läsa hennes böcker en efter en.

elin sa...

jag såg också att hon gått bort, sorgligt. Läste bara tystnad och eko av henne, tror jag den hette. väldigt fin bok. Måste kolla parisboken också.

Anonym sa...

UNDERBART LÄSTIPS!
le boeuf

Sofie B-C sa...

Jag tyckte också mycket om Sun Axelsson. Vissa lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig.
Och du har alldeles rätt beträffande humöret (i tidigare kommentar); visst måste man få känna sig vresig, det är en av de största tillgångarna med medelåldern tycker jag -man slipper vara så söt och gullig:) Fast kanske du redan "skrivit dig" till soligare ort? Allt gott!

Anonym sa...

Jag träffade Sun flera gånger. Älskar hennes "Eldens vagga" – ett vittnesmål från Chile. En bibel för mig... jag älskade hennes bilder och språk... har läst den minst fem gånger...
Christophe... tänk hur vägar korsar varandra...
Ulla

Evas värld sa...

Eva Granne, Parisboken måste du bara läsa, den är så fin!
Elin och le boeuf - samma gäller för er, den perfekta boken!!!

Sofie, ibland kan man inte styra sig, jag skrev mig i stället till en vresig ort i Norrlands inland, men det gjorde mig ganska glad!

Ulla, ja tänk 69, tänk Christophe, tänk Paris!

christophe laurentin sa...

Tack för en fin artikel om SUN och vâra själar i Paris. Jag blev bâde ledsen och glad av SUNS bortgâng.C'est la vie. Hon somnade in.Jag Kommer till Sthlm i början av februari nâgra dagar.
Hej o Kram
Christophe

christophe laurentin sa...

Tack för en fin artikel om SUN och vâra själar i Paris. Jag blev bâde ledsen och glad av SUNS bortgâng.C'est la vie. Hon somnade in.Jag Kommer till Sthlm i början av februari nâgra dagar.
Hej o Kram
Christophe

Evas värld sa...

Christophe! Vilken fin bild du mailade. Jag hoppas så på en utställning med dina fina Parisbilder och La Sun. Varför inte på Institut Suédois??? Kram!